Стягаме бойна група, включват се стотици чужденци

Бтългария е защитена, увери началникът на отбрната адм. Емил Ефтимов

Стягаме бойна група, включват се стотици чужденци | StandartNews.com

У нас няма да се формира батальон от военни, а бойна група. По инициатива на военните органи на НАТО се оформи идеята за бойни групи, обясни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в "Панорама" по БНТ.

Тази бойна група е на основата на механизиран батальон с отворена покана към нашите съюзници за попълване на дефицити. Броят на бойната група също не е тайна - по решение на Министерски съвет тя ще е до 1000 души, съставът зависи от приноса на съюзниците. Стремим се той да бъде поне 50:50 и това е една огромна отговорност, която поемаме, категоричен бе адмирал Ефтимов.

Това означава, че ако числеността бъде попълнена на 1000 души, около 500 бойци трябва да дойдат в подкрепление от съюзни страни.

България е защитена, нека българите се чувстват спокойни. Правим всичко възможно да гарантираме суверенитета, териториалната цялост, независимостта на страната, увери адмирал Ефтимов.

Кризата беше очаквана, инвазията в голяма степен беше очаквана на фона на струпването на границата на Украйна, на фона на неуспеха на дипломатическите усилия, обясни адмирал Ефтимов.

Не очаквах мащаба на тази криза, допълни той.

"Чисто военно, на първо място ме изненадва устойчивостта на украинските въоръжени сили, на силовите структури и на консолидацията на украинското общество. Оценките не бяха такива в началото", обясни адмирал Ефтимов.

Познавам много добре района и мога да направя оценки между кризата през 2014 г. и сега, допълни той.

"Ако се върнем назад 8 години, в Крим украинските въоръжени сили не можаха да покажат тази устойчивост и решимост. Явно за 8 години са научени много уроци, изучени са тактиките на съвременни бойни действия, прилагат се надеждна логистика, устойчиви комуникации", коментира военен номер 1 у нас.

Той определи патрулирането във въздушното ни пространство на нидерланските самолети Ф-35 като устойчив сигнал към нас и цялото евроатлантическо пространство.

На въпрос фатално ли ще бъде забавянето на Ф16 за българската армия, адмирал Ефтимов заяви:

"Наистина е критично, ние разчитахме на доставката в сроковете, които бяха залегнали, но явно пандемията и проблемите с доставката оказват влияние върху точното изпълнение на тази времева рамка. За нас е критично важно да продължим да летим с МиГ-29 да допринасяме с национални усилия за охраната не само на нашето въздушно пространство, а и на общото натовско пространство и трябва да намерим решение да изпълняваме тази задача".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай