Студентска окупация и сутрешна блокада на парламента

Студентска окупация и сутрешна блокада на парламента | StandartNews.com

София. Продължава окупацията на Софийския университет, както и подкрепящите действия на техни колеги от други висши учебни заведения в столицата и страната. В подкрепа на студентите се подновяват и сутрешните протести пред Народното събрание под надслов „Сутрешна блокада на парламента и СУ".

Студенти от НАТФИЗ за кратко блокираха ул. "Раковска" с танци и театрални етюди. Движението по нея временно беше блокирано от атрактивния флаш моб.

„Вярваме в студентите и в тяхната способност и право на ефективно гражданско неподчинение. Подкрепяме тях и се изправяме лице в лице с нелегитимната власт. Всички имаме право на протест. Да го превърнем в граждански дълг", призовават организатори на сутрешната демонстрация, която вероятно ще блокира улици в района на Народното събрание и Ректората.

Студенти и от други университети в страната се присъединиха към протеста на младите - от НАТФИЗ, Нов български и УНСС в София, както и студенти от висши учебни заведения в Пловдив, Русе и Благоевград. Български студенти от редица университети по света също декларираха подкрепа.

В други обаче младежите не подкрепят действията на колегите си или тепърва ще решават дали да декларират съпричаност.

В Медицинския университет пък започва провеждането на двудневен референдум, на който бъдещите медици трябва да решат подкрепят ли окупационните действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай