Студентите ни правят кариера

В частните ВУЗ-ове сме по-гъвкави и креативни, казва проф. Георги Манолов

Студентите ни правят кариера | StandartNews.com

Днес абсолвентите от юбилейния Випуск'2013 на Колежа по икономика и администрация (КИА) в Пловдив ще вземат тържествено дипломите си. Къде се реализират студентите на колежа? Откриват ли се нови специалности в кризата? И кои са предимствата на частните пред държавните ВУЗ-ове? "Стандарт" попита президента на КИА проф. дпн. Георги Манолов.

- Проф. Манолов, в дните на 10-тия юбилей на Колежа по икономика и администрация (КИА) в Пловдив бихте ли припомнили най-важните моменти от историята на висшето училище?

- Важните моменти в живота на едно висше училище са много, но ако трябва да откроя по-съществените от тях, ще ги групирам така: легитимирането на КИА от Народното събрание, построяването на нова учебно-материална база и актредитацията на колежа за максимален 6-годишен период.

- Колко студенти са минали досега през КИА и имате ли информация за реализацията им?

- През 10-годишната си история висшето училище е приело над 6800 студенти, като към момента са се дипломирали 3430 души, от които 11% с отличен и 30% с много добър успех. А реализацията на студентите е твърде висока - над 70% от завършилите работят като специалисти в едни от най-големите предприятия, банки, фирми и др. Съдете сами - общо 280 души се трудят в едни от най-престижните частни компании у нас ("Белла България", "Винпром Пещера", "Пловдивски панаир", "Асарел Медет", Мтел, Виваком), както и в различни държавни институции - НАП, ДАНС, РДВР, КАТ, общински администрации. Освен това нашите възпитаници получават сравнително високи възнаграждения за млади специалисти - средно около 700-800 лв. според рейтинга на висшите училища в България.

- Съизмеримо ли е образованието, което получават вашите студенти, с обучението в държавните университети?

- И да, и не! Съизмеримо е в общите критерии, с които се измерва нашата дейност, защото те са универсални и общовалидни. Но например според критерия модернизация на учебно-материалната база или според новите образователни технологии, частните висши училища значително изпреварват държавните.

- С какво частните вузове са по-привлекателни от държавните?

- С редица неща - по-гъвкави са, по-съвременни, по-креативни са, по-динамични са, по-свободни са и т.н. Тоест, в частните висши училища не можеш да си позволиш разплута бюрокрация или намиране на часове за "наши хора". Тук всяка стотинка е разчетена и за нейното разходване има строг контрол. Например администрацията на КИА се състои от 15 души, които обслужват над 100 преподаватели и повече от 2000 студенти.

- Имате ли нови специалности и предстои ли да разкривате нови?

- При нас нови специалности не се откриват самоцелно, тъй като ние сме зависими от търсенето на образователната услуга. Затова предстои разкриването само на 3 нови специалности през учебната 2014/2015 г.: "Мениджмънт на националната сигурност", "Мениджмънт на регионалната и общинска сигурност" и "Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството".

- Кои са най-желаните специалности в КИА?

- Ако направим класация на специалностите, то тя е следната: "Бизнес администрация", "Мениджмънт на обществения ред", "Мениджмънт на антитерористичната дейност", "Счетоводство и контрол" и т.н.

- Как е сформиран преподавателският състав?

- Разбира се, съобразно законови изисквания, с тази малка разлика, че при нас има допълнителни критерии, целящи качествения подбор на кадрите. Към момента в КИА работят над 100 преподаватели, като от тях 39 са хабилитирани, а останалите са доктори на науките, доктори и асистенти. Това е изключително подготвен и квалифициран професионален състав, който е гарант за високото качество на нашето обучение.

- Кои са проблемите пред частното образование?

- Те са много, но може би едни от най-съществените са: първо, все още на висшето образование в частния сектор се гледа като на "втора ръка", поради което непрекъснато се подценяват неговите възможности. Второ, особено неприятно е, че в масовото обществено съзнание частните висшите училища се схващат като някакви финансови "смукатели" на пари, заради по-високите такси. Трето, държавата бавно решава нашите проблеми, защото например ние не ползваме никакви преференции за кредитиране, понеже банките ни третират като всички търговски дружества, а сме образователни. Четвърто, налице е неравнопоставеност при рейтинговата система, тъй като механично се прилагат всички университетски критерии към колежите, което е несъпоставимо.

- В годините на икономическа криза намаляха ли студентите в частните вузове и конкретно в КИА?

- Който ви каже, че в тези кризисни години не са намалели студентите, просто ви подвежда много грозно. Да, разбира се, че намаляват, но специално при нас този спад е минимален, тъй като политиката ни по набора на студенти изцяло е насочена към индивидуалната работа, средните училища и браншовите организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай