Стряскащо. Какво сравнение за Путин даде Евгени Дайнов

Като змия, която поглъща жаба

Стряскащо. Какво сравнение за Путин даде Евгени Дайнов | StandartNews.com

Публикувах две книги, в които Владимир Путин е главно действащо лице – едната през 2008 г., другата през 2020 г. Проучвах го обстойно и вече месец се чудя защо този внимателен и хитър човек допусна толкова огромна стратегическа грешка, като започна войната в Украйна. Ако беше продължил както преди, търпеливо и хитро, щеше да продължи да трупа реална власт и влияние на геополитическата сцена.

Вместо това той заложи всичко на един стремглав устрем и катастрофира зрелищно.Това пише политологът проф. Евгений Дайнов в анализ за euroactiv.bg.

Гледали ли сте как змия поглъща жаба? Първоначално змията, след като се е шмугнала зад жабата, я захапва и я задържа. Жабата се поклаща за кратко и след това спира. И нападателят, и жертвата лежат там като че са замръзнали от години. Жабата очевидно се опитва да се приспособи към тази нова ситуация.

След това, в рамките на част от секундата, змията внезапно се придвижва нагоре с още един сантиметър и след това следва още един период на пълно бездействие. След още няколко подобни маневри, жабата най-накрая изчезва в устата на змията.

Това правеше Путин с нас – "Запада“, в продължение на две десетилетия.

Той се шмугна зад нас в края на 20-ти век, уверявайки ни в своята либерална и модерна принадлежност, докато взривяваше жилищни сгради в Русия, за да обвини чеченците за експлозиите и да отприщи втората чеченска война.

Западът, по собствените му думи, "се развълнува за малко и след това се успокои“. Тогава той се зае да задушава всяка опозиция и свободомислие у дома. Западът се "разбуди за малко“, но беше оборен с твърдението, че Русия е някаква друга по-висша цивилизация, която не трябва да бъде съдена по западните стандарти за демокрация и права на човека.

След като уби няколко журналисти, а икономиката вече не беше в най-добро си състояние, през 2008 г. Путин проведе светкавична война в Грузия, за да натрупа подкрепа у дома. Западът се развълнува за малко, пропускайки много по-важна част от стратегическата картина – подготовката на Путин да проникне в Европа чрез това, което тогава той смяташе за "православния полумесец“.

Идеята беше да се подчинят православните и бъдещите членове на ЕС и НАТО, като накрая се озове на унгарската граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай