Стряскащо! Ето ги новите депутатски заплати

Коя е причината за поредното увеличение

Стряскащо! Ето ги новите депутатски заплати | StandartNews.com

Депутатските възнаграждения се променят 4 пъти в годината и зависят от заплатата в обществения сектор.

Заради по-високите доходи там, основното възнаграждение на новите 240 ще е почти 6400 лева, без клас прослужено време или допълнителни възнаграждения за участия в комисии например.

Това е с 801 лева повече от предишния парламент.

Увеличението е точно два пъти по-голямо от ръста на средната работна заплата в страната за същия период. Причината e, че депутатските и министерските възнаграждения зависят от заплатата в обществения сектор.

Минимумът, който трябва да получават депутатите, се получава, като средната заплата се умножи по 3. Председателят на парламента взема с 55% отгоре. Така този оглавява 49-ото Народно събрание ще получава поне 9844 лв..

Равна на заплатата на парламентарния шеф е тази на премиера, т.е. Гълъб Донев от март ще има по-високо възнаграждение.

Президентът взема удвоена депутатска заплата, т.е. Румен Радев от март ще получава вече по 12 702 лв. месечно. Ако неговите 36 години трудов стаж се добавят към заплатата му, тя вече ще доближи 20 000 лева месечно.

Средната за страната заплата също расте и почти е стигнала 2 хиляди месечно - през декември м.г. е била 1947 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Зарко
преди 4 месеца

Заради депутатските заплати и привилегии ще има много протести и недоволство.За да бъдем нормална държава трябва; на депутатите да се удържат по 50 процента от заплатите за въоръжаване и за спорта. Защото ако не злоупотребяваха трябваше да бъдат построени много качествени стадиони и да се бяхме въоръжени със съвременно оръжие.

Откажи