Петък,

Строят терапевтичен комплекс за деца със специални потребности във Варна

От: Стандарт -
119
Строят терапевтичен комплекс за деца със специални потребности във Варна
A
A
A

Нов модерен терапевтичен комплекс за деца със специални потребности се строи във Варна от Карин дом. Изцяло предвиден и оборудван за прилагане на съвременни методи за терапия на деца, новият център ще бъде гордост не само за България, но и за всяко съвременно общество, за което бъдещето на децата е основен приоритет. Неправителствената организация разчита на много доброволци и дарители не само във Варна, но и в цялата страна и чужбина.

В подкрепа на терапевтичния център, Карин дом организира дарителско събитие „Посланици на доброто“. Инициативата ще събере приятели и съмишленици в резиденцията на посолството на Великобритания на 11 май. Срещата ще открият британският посланик Н.Пр. Роб Диксън и изпълнителният директор на Карин дом – Борислава Черкезова. За да разкаже през очите на хората, организацията ще представи фотографска изложба с кадри, направени в Карин дом, с децата, специалистите, по време на събития или по време на терапия, с родители и приятели. Изложбата ще покаже в 25 фотографии една 25 годишна история на реални хора, събития и детски съдби. Изложените фотографии ще могат да бъдат поръчани след събитието, което ще бъде обявено на сайта на Карин дом: www.karindom.org.

С построяването на новия специализиран център, организацията продължава делото на дипломата и филантроп Иван Станчов, който основава Карин дом преди 25 години. Карин дом е една от първите граждански организации в България, която повежда борба срещу институционалната грижа на децата с увреждания и която има качествено нов подход към децата със специални нужди и техните семейства.

Иван Станчов започва работа с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено. Иван Станчов успява да убеди семейството си да предостави наследствената вила „Три кладенци“ в Морската градина на Варна за целите на фондацията, която кръщава Карин дом – на името на своята първа братовчедка Карин, родена с церебрална парализа. През 1996 г. първите деца постъпват в центъра, а част от родителите по-късно създават първите родителски организации във Варна.

Това поставя и началото на Карин дом, неговата мисия и цели, които следва до сега. Създава се една силна общност от специалисти, родители и дарители, която е силна и до днес и благодарение на която в момента Карин дом строи модерен терапевтичен комплекс във Варна. До момента организацията се помещава в наследствената вила, като през годините адаптира пространствата за целите на терапията и обучението на децата. Карин дом се развива и израства като терапевтичен център за деца със специални потребности, в който работят висококвалифицирани специалисти: кинезитерапевти, рехабилитатори, логопеди, психолози, специални педагози, социални работници, но също така предоставя и обучения на организации и специалисти. Годишно Карин дом подкрепя над 300 деца и семейства от цялата страна.

В дарителското събитие се очаква да се включат настоящи и бъдещи партньори на организацията, представители на бизнеса, дипломати, официални лица, приятели и медии. Организацията ще разкаже повече за своята работа, за успехите на децата със специални потребности и техните семейства. Ще бъдат обявени и целевите нужди и възможностите за дарения за завършването на терапевтичния комплекс, както по време на събитието, така и на страницата на организацията тук: https://building.karindom.org/.

Водещ ще бъде чаровният Игор Дамянов, млад инфлуенсър и познато лице от БНТ.

По време на изложбата ще има и благотворителна продажба на книгата „Първите 25 години на Карин дом“ с автор Даниел Пенев, както и среща със самия автор.

Срещата се реализира по проект: „Дарителството като инструмент за подкрепа на значими каузи и изграждане на активно гражданско общество“, финансиран от Сдружение „Платформа АГОРА“.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички