Строят нова църква в софийския район „Изгрев“

Вярата за мен е изключително важно нещо, каза кметът на София Йорданка Фандъкова

Строят нова църква в софийския район „Изгрев“ | StandartNews.com

„Изгрев“ беше последният район останал без църква, затова е важно хората да бъдат съпричастни и да съберем средствата, с които по-бързо да бъде построен този храм. Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на първата копка на православен храм „Свети Пимен Зографски“.

„Район „Изгрев“ беше последният район останал без църква, затова беше много важно да положим усилия да намерим място и да осигурим строителството на храм. Жителите на района са хората, които изявяват желанието в тази прекрасна градинка да има и храм. Децата, които виждаме тук от общинските детски градини, да могат освен да се разхождат, играят, почиват, да получат и своето духовно възпитание“, каза още кметът.

„Вярата за мен е изключително важно нещо. Вярата ни учи да сме добри, да сме смирени, да правим само добри дела, да сме съпричастни. Затова смятам, че е много важно в училището, детската градина и културните домове да има място за духовно възпитание. Предстои започването на още един храм, в район "Надежда" са почти готови, така че очаквам на есен и там да бъде направена първа копка“, добави Фандъкова.

Тя каза още, че поздравява църковното настоятелство за избора на патрон на този храм – св. Пимен Зографски, който е един от софийските светци. „Той е изградил и на територията на Столична община няколко храма, изписал ги е. Ние осигурихме финансиране и реставрирахме и стенописи в Рилския манастир преди няколко месеца. Така че продължаваме. Около 30 църкви сме подпомогнали финансово, за да бъдат реставрирани и модернизирани“, добави тя.

 „Тази година по мое предложение Общинският съвет подкрепи още четири църкви отново. Заедно с тези храмове вече на финала е и строителството на арменската църква, защото за мен даването на възможност и подкрепата на различните вероизповедания също е важна, защото София е град на толерантност. Църквата и вярата ни учат на това“, каза още кметът. Фандъкова заяви, че много се радва, че днес има възможност да участва в полагането на първия камък от храма.

„Разчитам на социално отговорния бизнес, на гражданите да подпомогнат. Разбира се, ние ще се включим както винаги, но е важно хората да бъдат съпричастни и да съберем средствата, с които по-бързо да бъде построен този храм“, подчерта Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай