Страстите Джизъсови

Страстите Джизъсови | StandartNews.com

"Докато Колизеят стои здраво, стои и Рим. Когато Колизеят падне, ще падне и Рим. Когато падне Рим, ще падне целият свят". Така е пророкувал живелият през VIII монах от Бенедиктинския орден - Беда Достопочтени. Дори и английският светец обаче не е предполагал, че началото на края на света може да тури български ритнитопковец, носещ съдбовния прякор Джизъса. Иженарицаемият се Благой Георгиев, понастоящем играч на руския, по-точно татарския "Рубин", тръгна да стърже с монета инициалите си върху една от колоните на двухилядолетния амфитеатър.

И само зърналите го по Божия милост карабинери са успели да предотвратят неприятен глобален катаклизъм. Благой отколе е известен с татуировките си на Спасителя, но пък публиката разбираемо се вълнува от романсите му с най-различни манекенки и фолк-певици. По принцип играта на 33-годишния футболист по-рядко е впечатлявала запалянковците и медиите.

"След две хиляди години римляните отново арестуваха Джизъса", развълнуваха се зевзеците в социалната мрежа на вандалската новина. Прессекретарят на футболиста обаче отрече Георгиев да е замесен, но ние ще проследим тази версия, водейки се от убеждението, че е възможно провидението благосклонно да ни разкрива

далеч по-неземни истини чрез тази беля

Та, както твърдят редица историци, още римският император Веспасиан през 72 г. сл. Хр. е почнал да гради Колизеума със средства, взети от разграбването на Йерусалим. Да не говорим, че през първите векове в същия амфитеатър се е случвало и християни са бъдат хвърляни на зверовете. Заедно с това още от апостолските времена Вечният град става дом на Петровия престол и опора на христовата вяра, където и понастоящем е седалището на главата на Католическата църква. Изобщо през вековете между Рим и християните са се натрупали редица произшествия, последното от които са изчегъртаните инициали на Джизъса.

Проницателните богослови биха обърнали взор и към предмета, използван за проявата на дребно хулиганство. За съжаление италианската полиция не ни е известила дали оръдието на престъплението е евро или едно левче с лика на св. Иван Рилски. Но затова пък всички си спомнят как на прословутия въпрос за данъчната политика Христос поискал да му дадат една пара и казал: "Отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу". На монетата бил зографисан именно ликът на римския цезар, а притчата станала отправна точка на концепцията за разделението между държава и църква, между земния и небесния Йерусалим.

Съвпадение, и то две хиляди години по-късно?

Не мисля. С емоционално натовареното си послание Благо Джизъса дава нов оригинален прочит на евангелската притча - как паричката в опитни ръце се превръща в онова, което е длетото за скулптора. За съжаление поривът на футболиста да подхване епистоларна дейност бе коварно пресечен от нахълталите карабинери. Иначе вдъхновението би могло да продиктува на исусоподобния ни халф някой съвременни евангелски истини, които биха станали душеспасителна светлина за цялата безпътна младеж. Публика, свикнала да вижда в звездите на терена пример за подражание на прически, татуировки и лимузини, а не духовни учители.

Кой знае, възможно е след още две хилядолетия бъдещите екскурзоводи на Вечния град да сочат със светнал поглед инициалите B.G., изчегъртани по детски върху Колизеума, и да казват на любопитковците. "Джизъса беше тук, но както навремето стана със сини человечески, не бе познат от света, а вместо това му бе наложена глоба и арест, но, слава Богу, този път не го разпнаха".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай