Страшни подробности за трагедията на Силистар

60-годишен мъж се хвърля да спасява майка с две деца, загива

Страшни подробности за трагедията на Силистар | StandartNews.com
  • 60-годишен мъж се хвърля да спасява жени, загива
  • Над 40 минути лекари летовници се борят за живота му
  • Час и половина водолаз спасител бил под вода, за да търси изчезналия втори мъж

Час и половина водолаз любител бил под водата на адски бурното море на Силистар, за да търси изчезналият втори мъж.

Трагедия застигна днес къмпинга на иначе разкошния плаж. Към 11 ч. 60-годишен мъж се удави, втори пък изчезна във вълните. Те били зловещи - над метър, разказаха къмпингуващи. Паниката сред палатките е пълна като се разказват какви ли не версии.

Всичко се случва в рамките на пет минути по обед. Морето завлича две деца в средата на залива и мъж, влязъл да се къпе малко по-далеч от тях. В същото време започват да се давят и две жени. Съпругът на едната влиза да ги спаси, но самият той загива.

На секундата била организирана спасителна операция от стопанина на къмпинга и плажуващи. Моторна надуваема лодка извадила жената и децата. За да се задържи на водата, лодката  плавала напречно на вълните, които я подхвърляли като съчка. Жената и децата са невредими.

Повече от 40 минути лекари, които били летовници на Силистар, се борели за живота на мъжа, но не успели да го спасят. Сред медиците имаше лекар от панагюрската болница, ВМА, болница „Св. Иван Рилски”, болница „Лозенец”. Докторите със съжаление коментираха, че ако в Синеморец е имало болница, човекът щеше да бъде жив. В същото време пожарникари и доброволци водолази часове наред търсиха другия мъж. В късния следобед заради адски бурното море спасителната операция беше прекратена.

5 часа тялото на удавилия се мъж престоя на плажа, покрито с хавлия и охранявано от двама полицаи.

Линейката и пожарната дошли на помощ за 30 минути, което хората в къмпинга определят като подвиг, защото до мястото се стига много трудно по черен път.

През целия ден морето е било изключително бурно, а плажът е един от най-опасните - с подводни течения, мъртво вълнение и стръмен бряг, който днес за секунди е завличал хората в морето, разказват плажуващи през бТВ.

В съботния ден ивицата е била пълна с летовници, много от които са се изкушили да влязат в морето. Въпросът, който днес всички си задават, е защо на плажа няма спасители, след като е отдаден на концесия. Оказва се, че плажът е отдаден на концесия от 1 юли, но едва днес е подписан договорът за стопанисването му.

Днес от Министерството на туризма уточниха, че от 5 септември е в сила договор за концесия на плажа. Концесионер е “ММ - Груп Силистар” ООД. "Изцяло в отговорност на концесионера е осигуряването на водноспасителна дейност. В тази връзка при констатиране на нарушения Министерството на туризма ще предприеме съответните действия", посочват от ведомството.

"Ние нямаме черно на бяло, че сме стопани на плажа. Той се води безстопанствен в момента, защото на нас не ни е предаден с протокол", каза управителят на плаж Силистар пред бТВ. Той уточни, че докато не получат лично плажа от министерството, не знае кога ще осигурят спасители.

Морето ще остане бурно и в следващите дни, докато на плажовете все още има много хора, предупреждават спасители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай