Страшни детайли за кървавия щурм

Постоянно получаваме оперативни сигнали за провокатори, каза Младен Маринов в парламента

Страшни детайли за кървавия щурм | StandartNews.com
  • Постоянно получаваме оперативни сигнали за провокатори, каза Младен Маринов в парламента

Страшни детайли за кървавия щурм на бившия партиен дом снощи изнесе в парламента вътрешният министър Младен Маринов. Той застана пред депутатите с подробна информация за протестите през вчерашната нощ.

"СДВР получи информация за протест, който трябва да се проведе от 17 часа в центъра на София. Около 18:45 започнаха да се събират хора пред Президентството. Около 19 те се преместиха пред Министерски съвет. Около 19:30 започна шествие", съобщи Младен Маринов.

"Около 21 часа участниците започнаха да палят факли, димки, фойерверки и да изстрелват пиротехнически средства към сградата на Министерски съвет", продължи доклата си МВР-шефът.
 
4 лица се покачили на сградата на бившия Партиен дом и разпънали трансперант. При слизането им плакатът паднал. В този момент група протестиращи започнали да хвърлят бутилки и камъни по полицаите. В същото време са взривени и две силни, самоделни устройства. Един от протестиращите паднал - най-вероятно от ударната вълна при взрива на бомбите. Полицаите се опитали да му помогнат, но точно в този момент протестиращи ги нападнали. След това друга група започнала да атакува вратата на Сградата-2 на Народното събрание.

"Предприети са мерки за отблъскване на протестиращите", поясни министър Маринов. Той съобщи, че има образувано досъдебно производство, направени са огледи и има шестима арестувани. Отделно са задържани още седем лица.

"Още вчера МВР и СДВР изнесе информация, че ние постоянно получаваме оперативни сигнали за евентуална ескалация от няколко групи провокатори, които търсят провокация с полицаите и/или към сгради на властта. Сигналите са тревожни. За съжаление вчера тази информация се потвърди. Призовавам протестиращите да правят това мирно. Полицаите са там, за да ги пазят и да им окажат помощ", заяви министър Маринов.

"Искам да не се бърза защитното оборудване с въоръжение! Искам и да се отразява обективно ситуацията, за да не се правят внушения, че когато полицията прилага своите правомощия, те "бият". Униформеният преценява до каква степен да използва правомощията, дадени му от Закона. Всички полицаи са предупредени да се въздържат, да избягват сблъсъци", категоричен бе МВР-шефът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай