Страшен скандал с пътя до Гърция! Как го нарекоха

Ще има ли лмагистрала през Кресненското дефиле

Страшен скандал с пътя до Гърция! Как го нарекоха | StandartNews.com

Сдружението за дива природа „Балкани“ твърди, че АПИ готви незаконно строителство на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Еколозите ще поискат Европейската комисия да блокира цялата програма "Транспорт", ако започне работа по магистралния участък, съобщи Нова телевизия.

Андрей Ковачев от СДП „Балкани“, който е подал сигнала, припомни, че регионалният министър Иван Шишков е заявил, че строителството ще започне до края на май, за да не изтече срокът на решението по ОВОС от 2017 г.

"Невярно е, че то изтича през май. Решението е изтекло през октомври 2022 г. В момента се манипулира информация и това е ясен показател за крадене на пари. ЕК още през 2019 г. посочи, че има осем нарушения. Трябва да има нова ревизирана оценка. Сега ще се опитат да строят, само за да докажат, че решението по ОВОС действа.

И когато има бюджетни пари - да ги откраднат пак, както се случи с АМ "Хемус". Не трябва да се раздават средства в нарушение на европейското законодателство, защото после ще плащаме всички", коментира той.

По думите му опитите да се крадат пари и нарушаването на законодателството пречат на строежа на "Струма". "Избраното трасе през 2017 г. ще убива хора. То е най-опасното. Всички други варианти бяха по-добри, но те избраха това, което отговаря на клиентелистки интереси. Преминават животни през трасето и то не отговаря на условията за безопасност. Не сме против изграждане на магистрала, но искаме да се спазва законът и да е безопасна", обясни Ковачев.

От своя страна Красимир Георгиев от Българска Асоциация на пострадали при катастрофи, експерт по екология и околна среда, казва, че час по-скоро тази магистрала трябва да се построи.

"Общественият интерес обслужва нормативната уредба, а не обратното. В Гърция и Сърбия се строят магистрали и няма проблеми с еколози и археолози. Колчетата ще решат проблема до това лято, когато трафикът на автомобилите нарасне. Ако беше паднал много сняг тази зима, как щеше да се чисти? Нямаше да има колчета. Трябва да се доверим на експертите, които ще я строят", подчерта той.

Хората, живеещи в региона, споделят своето мнение за строежа през Кресненското дефиле. Според някои от тях е по-добре магистралата да мине високо на колони, за да има откъде да минават тировете. Местните разбират позицията на еколозите, но и осъзнават важността на пътната артерия за натовареността на движението в региона. Те обаче по-скоро подкрепят строежа на аутобана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай