Сряда,

Страх от инфлация тресе бизнес и клиенти. Каква ще е развръзката?

От: Рачо Рачев -
919
Страх от инфлация тресе бизнес и клиенти. Каква ще е развръзката?
A
A
A

Ръстът в цените на храните и енергията притиска производители, търговци и потребители. Как ще се развият нещата през следващите месеци и какъв ще е ефектът от инфлацията досега?

„Мисля, че ръстът ще се успокои, но увеличението ще продължи, макар и с по-бавни темпове. Ако в Украйна стане нещо лошо, никой не може да каже как ще се развият цените. Прогнозите показват, че цените на енергията ще се успокоят през третото или четвъртото тримесечие на годината”, заяви пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според бившия социален министър Лидия Шулева до ръста на цените се е стигнало заради взетото със закъснение решение на правителството за компенсации за бизнеса.

„Имаше периоди, в които не беше ясно ще има ли такива. Ако ще има, какви ще са те. Именно тези компенсации рефлектират върху цените. Получи се един сериозен шок в много от производителите. Изправени пред едни много високи цени, с неяснота, започнаха дори емоционално да се спасяват и да вдигат цените”, уточни тя.

Шулева заговори за спекула и стрес от посрещането на цените. „Информациите показват, че потребителите реагират. Всички производители, които започнаха доста спекулативно да вдигат цените, губят сериозно клиенти. И заради това в един момент започват да търсят баланса”, коментира Шулева. Тя очаква стъпка назад по отношение на цените.

„Има закон в икономиката, който го позабравихме и не ни се иска да действа. Има ли икономически ръст, той винаги води до инфлация. Няма как да има раздвижване на икономиката, особено след 2020 г. и 2021 г. на застой, и това да не се отрази на цените”, обясни от своя страна друг бивш министър - Иван Нейков.

Той посочи още, че с проинвестиционната политика в следващите години трябва да сме готови за по-висок инфлационен натиск.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички