Стоянов: Страх от предсрочен вот ще спаси кабинета

Стоянов: Страх от предсрочен вот ще спаси кабинета | StandartNews.com

Александър Стоянов, гл. асистент в катедра "Икономическа социология" в УНСС

- Може ли да се стигне до предсрочен парламентарен вот и какво може да го предизвика?

- Ако някоя от партиите, които подкрепят правителството - "Атака", ДПС или БСП, оттеглят своята подкрепа, това вероятно ще доведе до предсрочни избори. В момента единствено ДПС са загатнали, че биха обмислили подобна постъпка, което може да се тълкува по най-различни начини. При БСП изглежда през последните дни все повече се оформя позицията, че този въпрос изобщо не седи и по-скоро те виждат причините за своите лоши резултати в работата на правителството и са склонни да подкрепят промени в кабинета. Това е ситуацията в момента. Ако гледаме историята назад, някакви протести от типа на летните от миналата година според мен не биха довели до някаква промяна в обстановката. По принцип си мисля, че нито една от партиите, които подкрепят правителството, нямат интерес да спрат да го подкрепят, тъй като при едни предсрочни избори вероятно конфигурацията в парламента ще е друга и те биха могли да се окажат извън властта. В най-голяма степен това се отнася за "Атака", след това БСП и накрая ДПС.

- Допускате ли народни представители от Коалиция за България да подкрепят вот на недоверие, защото има хора от БСП, които заявяват, че предсрочни избори са добър вариант?

- В БСП, доколкото си спомням, и през лятото на 2013 година имаше гласове, които не подкрепяха това, което се случи, и говореха пак за оставки, но нищо не се случи от този тип, тоест общото решение на БСП е да застане в подкрепа на правителството. Не бе оспорвано и в този смисъл нищо реално не се случи. Предполагам, че по същия начин ще стане и сега, тоест гласовете, които са в подкрепа на правителството, ще бъдат доминиращи над гласовете, които искат оставка. Поне историята на БСП това показва.

- При едни евентуални предсрочни избори каква конфигурация би се получила в следващия парламент?

- Според мен не е много логично да се разсъждава според резултатите от сегашните избори. Първо, защото вероятно при парламентарни избори участието ще е много по-високо и това ще промени съотношението между партиите и, второ, в момента текат остри дебати в няколко области, които най-вероятно ще повлияват на избирателите. Моята прогноза е, че ако всички запазят сегашните си тези, по-скоро ГЕРБ ще спечели, БСП ще загуби, ДПС ще запази своето влияние. Трудно ми е да преценя какво би се случило с партията на Николай Бареков, тъй като някак си не виждам ясно очертана линия в текущите дебати. А те са за санкциите на ЕК, позициите спрямо Украйна и еволюцията на кризата там, "Южен поток", енергетиката и така нататък.

- Тези послания от Еврокомисията, които в последните два дни валят едно след друго, ще дадат ли някакво отражение ?

- Вероятно ще изострят противопоставянето между про- и антиевропейските нагласи на политическите сили. В момента като че ли проевропейските се поддържат от ГЕРБ, докато ДПС някак си седи неутрално и не се чуват ясни послания, не се чуват и много изявления, докато последните неща, които чувам, са, че в БСП са по-скоро решени да се противопоставят на решенията на ЕК, но във всеки случай да отстояват позицията, която са отстоявали до сега - подкрепа на "Южен поток", и да се поддържа тезата, че, общо взето, тези промени, които настъпват, и действията, които предприема правителството, не противоречат на никакви европейски правила.

- Политическото противопоставяне в момента между отделните партии е много силно изразено. Допускате ли, че българските политици са способни на компромиси и отстъпки помежду си, за да се мисли все пак наистина за страната и за нейните граждани?

- Честно да ви кажа, съм скептичен по този въпрос. Компромиси по принцип са възможни тогава, когато диалогът между партиите обсъжда политики, но върху политиките на един слой на лични, така да се каже, малки или големи битки. Такива битки например възпрепятстваха ГЕРБ да състави правителство, тъй като действията на ГЕРБ всъщност я изолираха. В този смисъл има партии, които биха могли, и други, които не биха могли да си сътрудничат, но консенсус във връзка с определени политики засега не виждам. Общо взето, всяко следващо правителство блокира и обръща на обратно реформите, които е започнало предходното, и в този смисъл страната върви с тласъци напред и встрани, но недостатъчно бързо, колкото е необходимо и се очаква от всички български граждани.

(Пред радио Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай