Стоев: Няма промяна в позицията ни за РС Македония

Той отбеляза, че България продължава да е последователна в силната си подкрепа за европейската интеграция

Стоев: Няма промяна в позицията ни за РС Македония | StandartNews.com

"Не може да се очаква промяна в националната позиция на България по отношение на Република Северна Македония, за нас от ключово значение остава поддържането на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълнение на договора за добросъседство", това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев на брифинг след среща в София със своя португалски колега Аугущо Сантуш Силва и комисаря по съседство и разширяване на Европейския съюз Оливер Вархей. Двамата са на работно посещение у нас.

Той заяви това, след като се появиха публикации в медиите, че служебното правителство и президентът са притискани за отстъпление в позициите на Българя в преговорите за присъединяване на съседката ни към ЕС.

По този повод и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви: "При сегашната ситуация промяна на посоката по отношение на Македония ще е национално предателство! Без ясното признаване на българските корени, българската идентичност и език на населението в миналото България няма право на отстъпки".

"Вие сте първите, които аз посрещам като министър на външните работи. Ресорът по разширяване и съседство е един от най-важните за нас", обърна се Стоев към тях.

Той отбеляза, че България продължава да е последователна в силната си подкрепа за европейската интеграция на страните от Западните Балкани при следване на критерия за индивидуалните постижения на всяка страна кандидат и спазване на фундаменталните ценности на общността, включително на принципа на добросъседство.

"Отворени сме за активен, открит и пълноценен диалог с Република Северна Македония, очакваме от нашите най-близки съседи в региона да работим в дух на искреност и конструктивност. По тази тема е налице пълна приемственост, за нас от ключово значение остава поддържане на добросъседски отношения и получаване на необходимите гаранции за изпълняването на Договора от 2017 г. Продължаваме да полагаме усилия за изграждане на положителна атмосфера и възстановяване на доверието в отношенията ни с Република Северна Македония", увери още гостите министърът, който беше посланик на България в Дания до преди да поеме поста.

По думите му последната година е показала, че солидарността е ключова.

"Важно беше за комисията да направим срещи с премиера, президента и външния министър на България", заяви на свой ред Аугущо Сантуш Силва.

Той благодари за топлото посрещане в София, както и за ангажираността на България за процеса на разширяването на ЕС, тема, която е важна и за португалското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"В момента има 2 процеса по отношение на разширяването - започване на следващите междуправителствени конференции за Черна гора, както и за Албания и Северна Македония. Сега беше време да направим директни консултации в София с България. Те ще бъдат от огромно значение за продължаващия процес", допълни португалският външен министър.

Оливер Вархей пък коментира, че предстои много работа, като е било важно да бъде чуто мнението на България, тъй като страната ни е водеща за разработването на политиката за разширяване на ЕС към Западните Балкани.

"Ние сме тук заедно с България, за да решим какви ще бъдат следващите стъпки. Намираме се на важен кръстопът, за да видим как можем да продължим заедно напред", допълни еврокомисарят.

Визитата идва на фона на поредните опити на Република Северна Македония да убеди ЕС, че е готова за членство след отказа ни да подкрепим преговорната рамка със Скопие заради спора около историята и неизпълнение на Договора за приятелство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай