Стефанов: Аз съм експерт, а не партиен послушник

Пратих SMS на Борисов, че напускам ГЕРБ, той ми пожела успех, каза той

Стефанов: Аз съм експерт, а не партиен послушник | StandartNews.com

София. Бившият шеф на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов изненадващо подаде вчера в деловодството на парламента заявление за напускане на ПГ на ГЕРБ. Потърсихме го с въпроси за мотивите му ще прави ли политическа кариера с друга партия и защо не напусна парламента, както направи в петък колегата му Владислав Горанов.

 

- Г-н Стефанов, кога и как решихте да напуснете парламентарната група на ГЕРБ и да станете независим депутат?

 


- Дълго обмислях това решение, надявах се, че в парламента ще надделее експертизата и ще се чува мнението на хората, които са специалисти в своята област. За съжаление това, което виждах месеци наред, е, че в това Народно събрание има само празно говорене и политически нападки. Разочарован съм от начина, по който работи в момента парламентът. Смея да твърдя, че не повече от десет души определят дневния му ред и поведението на парламентарните групи. От тях зависи начинът на говорене и начинът на гласуване на депутатите.

- Но не напускате парламента, а оставате независим народен представител?

 


- Поне сам ще си вземам решенията по кои законопроекти какво отношение ще вземам и как да гласувам по съвест и убеждение.
- Гласували ли сте против убежденията си досега?

 


- В интерес на истината - да. Както се случи при закона за тоталната забрана за тютюнопушенето, за закона за хазарта. Спазих решението на парламентарната група на ГЕРБ.
- Бяхте против оставането на забраната за пушене, така ли?

 

 

- Да, защото в този си вид законът убива развлекателния бизнес. Мисля, че спокойно можеше в определени места и кафета, нощни клубове да се обособят зони за пушене, без да се нарушават правата на непушачите. Не съм за пълното отпадане на закона, но определено съм за либерализацията на сега действащите норми.
Със закона за хазарта пък подкрепихме предложението на г-н Георги Кадиев и стана така, че хазартните оператори продължават да плащат един убийствен данък от 15%, което ги прави неконкурентни и отваря възможността на нелегални оператори да се вихрят в сивата икономика.
- Да очакваме, че след като законът за пушенето бъде внесено отново в пленарна зала, този път ще подкрепите либерализацията на режима?

 


- Този път - да.
- Имали ли сте натиск да заемате политически позиции, с които не сте били съгласен? Да кажем както е актуално сега - да ви спускат опорни точки.

 


- Няколко пъти се налагаше да говоря политически, като коментирам работата на приходните агенции. И в частност на Националната агенция по приходите (НАП). А аз съм убеден, че колегите, начело с изпълнителния директор, който беше запазен - Бойко Атанасов, който е и доказан професионалист, полагат много усилия. Ето, миналата година събраха със 125 млн. повече от предварителния план. А аз трябваше да говоря, че не се справят.

 


- Сигурно е така, но сега решението ви да напуснете групата на ГЕРБ ще се изтълкува като неудовлетвореност от конгреса на партията.
- Не.

- Че не сте получили пост.

 


- Не, не. Аз не съм член на ГЕРБ и това го подчертавам. Не съм очаквал никакви постове в партията.
- Разговаряхте ли с колегата си Владислав Горанов, който в петък подаде заявление, но че напуска и парламента?

 


- С г-н Горанов не сме разговаряли, но четейки изказванията му, неговите мотиви са точно в тази посока - няма експертност в този парламент, че не може да се развива като експерт. Но неговото решение е да напусне парламента, тъй като си има някакви частни проекти.
- Не се ли притеснявате от обвинения, че оставате депутат, за да се възползвате от привилегиите на депутат.

 


- Моето мнение е, че много неща трябва да бъдат променени по отношение на депутатите. Ще се опитам с оставането си в парламента и в разговори с представители на всички парламентарни групи по някакъв начин да направим стъпки към промяна. Ако не успея, следващата моя крачка ще е да напусна парламента.
- В каква посока са тези промени?

 


- Като цяло смятам, че в избора на народни представители трябва да има ясно отразен мажоритарен елемент. Да има изискване за ценз, за образование, да има, ако щете, и възрастова бариера. За да бъдеш депутат и да правиш кариера, трябва да имаш житейски и професионален опит. Не може човек да дойде направо от студентската скамейка и да започне да кове закони или още по-малко - да определя дневния ред на обществото. В тази посока ще се опитам да променя критериите за народни представители. А ако не мога - казах ви, следващата ми крачка ще е да напусна Народното събрание.
- Имахте ли вече разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов?

 


- След като си внесох в деловодството на парламента заявлението, написах му sms, с който го уведомих.
- Той отговори ли ви?

 


- Пожела ми успех.
- Търсят ли ви колеги? Карат ли ви да преосмислите решението си?

 


- Не.
- Тези дни лидерът на "България без цензура" Николай Бареков пръв заговори за това, че депутати от ГЕРБ ще напускат групата. Кои са другите "люспи" от партията на Борисов?

 


- Защо люспи? Според мен това не е предателство. Това е позиция. По-голямо предателство е, когато ходя сред избирателите и се срещам с хора от бизнеса, ресторантьори. И те ми казват, че "Г-н Стефанов, с тази тотална забрана убивате бизнеса", а аз вдигам рамене и обяснявам как това е партийно решение.
- Едва ли само каузата на пушачите е причината..

 


- Не, не. Давам го само като пример. Като независим депутат ще мога сам да си определям по кои законопроекти как ще гласувам и ще гласувам според убежденията си и желанието на моите избиратели.
- Оставането на Цветан Цветанов като зам.-председател на ГЕРБ ли ви повлия да подадете заявление за напускане на групата?

 


- Не. Лидерите няма да ги коментирам. Аз с тях нямам противоречия.
- Бареков е кръстник на вашата дъщеричка. Да не би да се готвите за влизане в "България без цензура"?

 


- Наистина г-н Бареков е кръстник на моята дъщеря, но няма никаква връзка напускането ми на парламентарната група на ГЕРБ с него. Няма да участвам в партии. И в момента не съм член. Просто искам по някакъв начин да проявя своята експертиза.
- И в качеството си на експерт в момента може ли да дадете своята обективна оценка за работата на НАП и на финансовото министерство?

 


- Слава богу, това правителство запази целия екип от заместници и изпълнителния директор на НАП, както и шефове надолу по дирекциите. И благодарение на това те се справят много добре. Въведоха и т.нар. фискален контрол, който смятам, че ще даде много сериозен ефект върху сивия сектор. Мнението ми е, че работят много добре и ще се справят с поставените им задачи.
- Кога ще ви видим в парламента отново?

 


- Нека се охладят малко страстите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай