Става страшно: нашенци в огнен капан в Гърция

Броят на жертвите вече е 20

Става страшно: нашенци в огнен капан в Гърция | StandartNews.com

Десетки изгорели къщи около Кавала, Атина и Александруполис. Броят на жертвите в Гърция за два дни вече е 20. В капан са българските шофьори на камиони. Те се оказват блокирани на пристанището в Александруполис, защото има пожарите и задимяването по магистралата. Гръцките власти са ги отбили от магистралата и са им казали да чакат там.

„Още на магистралата ни отбиха в дясно към първото селце. След това ни насочиха насам и ни казаха: „Или чакай, или обратно в България“. Имаше пожарни коли, полицейски. Беше всичко изгоряло отстрани, но пак се караше“, обяснява шофьорът Георги от Хасково.

„Пътувам до Сапес и ни отбиха заради пожарите, но никой не ни даде повече обяснение до кога що чакаме. Трябваше да ни предупредят още на границата какво е положението. Има дим, пожар няма, но до тук всичко беше изгоряло“, обяснява и Радослав от Харманли

Шофьорите се притесняват, защото имат срокове за доставка, а не знаят кога ще могат да отпътуват от пристанището. Междувременно местните власти продължават битката си с огъна и се радват на всяка помощ от съседите си или ЕС – необходими са както хора, така и техника за гасене.

Адвокат Илиана Власакиду живее от 30 години и казва, че такова огнено бедствие не е имало, но ситуацията се успокоява, след първоначалната паника.

„Няма толкова паника, колкото страх. Хората се бяха прибрали вкъщи и не знаеха какво да правят. Въздухът не можеше да се диша, имаше пушек и пепел. Имаше много страх у хората, днес вече е по спокойно, защото е четвърти ден“, обяснява адв. Илиана Власакиду.

Част от българските туристи бързо напуснали града още в първите часове на огненото бедствие. „Имаше случаи, в които българите избягаха буквално от тук. Това беше в първите два дни, когато огънят наближи началото на населените места окол град Александруполис и бяха евакуирани 16 жилищни района с повече от 12 000 жители“, разказва още адвокатката пред bTV.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай