Статуя на Георги Калоянчев се извисява в Бургас

Статуя на Георги Калоянчев се извисява в Бургас | StandartNews.com

Статуя на незабравимия български актьор Георги Калоянчев ще се извисява в родния му град – Бургас, съобщи „Дарик". Тя ще украси подхода към летния театър в Морската градина, съобщи главният художник на община Бургас Николай Дубаров.

Статуята ще бъде сътворена от професор Георги Чапкънов, който с радост е приел идеята на общината. „Той наистина прие това като едно предизвикателство, почувствах, че душичката му се израдва, защото това е една магия. Една среща между двама известни творци, когато единият трябва да почете и то по достоен начин другия със сериозно творческо отношение към самата задача", каза Дубаров пред агенция Фокус.

Идейната концепция за паметника е Калоянчев да бъде лесно разпознаваем.

„В същото време искаме да има зрънце, което да представи неговите артистични роли. Главата ще я запазим като портрет на артиста, но ще се опитаме с някакъв реквизит -облекло, жест, поза да подскажем, че става въпрос не за обикновен човек, а за човек на изкуството, който винаги е омагьосвал своите зрители. Нямаме намерение да му правим класически тип паметник, т.е. един постамент, отгоре една прекрасна глава с надпис година на раждане и смърт и от този род. Искаме да го направим така, че той да може да общува с хората и с гостите на Летния театър и затова ще го композираме в такава среда", каза Дубаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай