Старозагорската болница “Киркович" се спаси временно

Старозагорската болница “Киркович" се спаси временно | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорската университетска болница „Киркович" се размина са надвисналата опасност да затвори врати поради запориране на всичките и пари в банката от нетърпелив кредитор. „Подписахме споразумение със софийската фармацевтична фирма за разсрочено плащане на дълга ни от 1,4 млн. лв", съобщи за „Стандарт" /АСН/ в четвъртък шефката на здравното заведение проф. д-р Петрана Чакърова.

Болницата е поела ангажимента да изплаща на своя длъжник по 62 000 лв. на месец ще, за да бъдат отблокирани сметките й. Запорът обаче щял да падне едва след няколко дни, но проф. Чакърова увери, че пациенти нямало да бъдат връщани.

Оказа се обаче, че тази спасителна за болницата мярка е временна. „Това е 21-то споразумение, което подписвам с кредиторите, ако трябва коректно да ги изпълняваме, трябва да отделяме по над 1 млн. лв месечно, което е невъзможно", призна проф. Чакърова. Така че всеки от тези излъгани на практика кредитори можел отново да поиска запор на банковите сметки на здравното заведение. Общите задължения на МБАЛ „Киркович", трупани през годините продължавали да бъдат около 20 млн. лв. Според шефката на болницата единственото по-трайно решение било отпускане на финансов кредит от здравното министерство. Екипът на бившият здравен министър Таня Андреева наистина отпуснал 500 хил. лв, но след седмица си ги прибрал обратно без обяснение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай