Станишев може да изгуби стола в ПЕС

Добрата новина е, че не пращаме антиевропейска партия в Брюксел, казва Юлий Павлов

Станишев може да изгуби стола в ПЕС | StandartNews.com

Вдига ли се политическата мъгла след евровота? На какво се дължи успехът на ГЕРБ? Ще се оттегли ли правителството на Орешарски? Коя е голямата сензация на изборите? Защо се провалиха националистите? Реанимира ли се традиционната десница? Къде се разпиляха левите гласове? На тези въпроси "Стандарт" потърси отговор от социолога Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.

- Г-н Павлов, какви са първите ви впечатления от евроизборите?

- Изборите преминаха в нормална обстановка. Както можеше да се очаква, имаше оплаквания за купен и контролиран вот, но по традиция всички избори у нас си вървят с този допълнителен баласт. За разлика от скандала в Костинброд на парламентарните избори преди година, този път вотът мина без манипулации в деня за размисъл. И преди това кампанията беше достатъчно вяла и не стимулираше висока активност. Няколко агенции отчетоха, че броят на гласувалите е близък до този на евровота през 2009 г. или някъде около 2,5 млн. избиратели. Това е една съвършено нормална активност за избори за Европарламент.

- ГЕРБ като че ли се откъсна напред в последния момент от БСП, като допреди това бяха равни.

- Няколко агенции, между които и Центърът за анализи и маркетинг, посочихме, че победител като брой гласове ще бъде ГЕРБ. Разбира се, изненадата е по-голяма преднина пред БСП, отколкото някой е очаквал. Достатъчно точно беше предсказано и разпределението на мандатите между ГЕРБ, БСП, ДПС, "България без цензура" и Реформаторския блок - 6:5:3:2:1.

Резултатът на ГЕРБ е в рамките на очакваното - 28-30%. Неочакван е ниският резултат на БСП, за който има няколко причини. Едната е, че АБВ им отнема поне 4%. Предварително се знаеше, че Георги Първанов ще вземе част от левите гласове, но новото в изборния ден беше силното представяне на една партия със заблуждаващото име - "Българската левица" и с бюлетина номер 1. Тя не влизаше предварително в никакви сметки, а взе близо 3%. Това означава, че за "Българската левица" бюлетини са пуснали избиратели на БСП, които са объркали номера. Освен това част от симпатизантите на Социалистическата партия са били разочаровани от разделението между Сергей Станишев и Георги Първанов и са си останали вкъщи. Част от червените избиратели са неприятно изненадани от позицията на партийното ръководство по кризата в Украйна. Електоратът на БСП е предимно проруски, а позицията на "Позитано" 20 съвпада с европейската и това не се хареса на мнозина. Тези обстоятелства обясняват ниския резултат на БСП, която се очакваше да вземе поне 24 на сто.

- Очаквате ли колизии вътре в партиите, например в БСП?

- Онези социалисти, които искаха оставката на Станишев, вече са в АБВ, така че не виждам кой ще му иска оставката. Интересен е анализът на вота, който ще бъде направен в ПЕС. Тъй като съотношението между ЕНП и ПЕС ще се окаже много повече в полза на десницата. Тази загуба на евросоциалистите в последните дни на кампанията ще бъде анализирана на европейско ниво много внимателно и ще постави под въпрос лидерството на Станишев в ПЕС.

- Как виждате старта на АБВ, който се учреди преди 4 месеца?

- Според мен АБВ се провалиха на европейските избори и оттук нататък аз не виждам някакво бъдеще за проекта на Георги Първанов. Очаквам голяма част от тези, които са дали вота си на АБВ, постепенно да почнат да се завръщат при партията майка.

- Първанов заяви, че проектът е дългосрочен, ще участва и на местни, и на парламентарни избори.

- Те могат да продължат да опитват, но не знам откъде ще намерят финансиране за следващите си политически кампании. Кой ще инвестира в кауза, която изглежда загубена? Друг е въпросът дали и занапред ще успеят да убедят избирателите, и преди всичко традиционния електорат на БСП, че са достатъчно силна алтернатива. След този резултат шансовете им не изглеждат големи.

- На какво се дължи силното представяне на "България без цензура"?

- Резултатът на "България без цензура" е по-нисък от очакванията на няколко социологически агенции. Имаше дори колеги, които ги класираха трети. Видяхме, че третото място категорично е на ДПС. Разбира се, за една нова формация вкарването на двама евродепутати е несъмнен успех. Успехът на Бареков се крие донякъде в това, че след протестите от миналото лято не се създаде партия на протестиращите, която да обере протестния вот и да предложи нещо ново. В този вакуум се намести Бареков и успя да събере и гласове. Не трябва да забравяме и добре финансираната им предизборна кампания.

- Вие пръв от социолозите предупредихте, роенето на националистически партии ще доведе дотам, че и "Атака", и НФСБ ще останат под чертата. Възможен ли беше друг развой?

- Виждаме, че и "Атака", и НФСБ са достатъчно далеч под изборния праг. Добрата новина е, че от България антиевропейска партия няма да присъства в новия Европарламент. В Западна Европа някои от тези партии имат определен успех, но поне в това отношение ние сме по-добре от западноевропейците.

- Резултатите на Реформаторския блок дават ли основание да се говори за реанимация на десницата?

- Спечелените от реформаторите гласове дават основание да се говори за стабилизиране. Остава да изчакаме окончателните данни, но засега картината е доста окуражителна. Все пак, при тази силна конкуренция и предвид факта, че голяма част от десните избиратели предпочетоха сигурността, че гласът им няма да бъде загубен и гласуваха за ГЕРБ, Реформаторският блок постигна един определен успех. Ако обаче се окаже, че преференциалният вот е изместил водача на листата Меглена Кунева, очаквам това да доведе до колизии в Реформаторския блок.

- Очаквате ли нови предсрочни избори или размествания в правителството?

- Работата е там, че въпросът дали управляващите или опозицията получиха повече гласове не получи ясен отговор. Според различните агенции, ГЕРБ и РБ заедно имат или малко повече, или малко по-малко от съвкупния резултат на БСП и ДПС. Категоричен победител в този мач не се наблюдава. Нито управляващите получиха категорична подкрепа, нито пък опозиционните сили получиха ясен сигнал за предсрочни избори. Патовата ситуация и разделението в българското общество продължават от изборите през миналата година досега. Въпреки протестите и силната вълна на недоволство се оказа, че глобалните съотношения не са променени. При това положение бих прогнозирал, че скорошни предсрочни избори няма да има, особено като се има предвид и слабият резултат на "Атака". Волен Сидеров е единственият, който може да развали кворума на парламента, а резултатите от вота в никакъв случай не го стимулират да го прави.

- Възможно ли е ДПС да развали коалицията?

- Не виждам с каква цел ДПС биха тръгнали да развалят коалицията. Техният съюзник в управлението - БСП, е силно отслабен. Надеждата да се замени "Атака" като партньор с "България без цензура" има известни основания, но не е ясно дали соцпартията ще получи висок резултат при едни бързи избори. Затова и ДПС не биха рискували. Ако става дума за преструктуриране на политическото пространство, то ДПС има възможност и в този парламент да се преориентира към ГЕРБ, но считам това за слабо вероятно.

- Някоя от малките партии изненада ли ви с представянето си, освен сензацията "Българската левица"?

- "Българската левица" всъщност повтори феномена от изборите през 2001 г., когато две малки партии дублираха името на царската формация и за малко не влязоха в парламента. Други малки партии не направиха пробив. За отбелязване е единствено коалицията КОД с водач Антония Първанова, която успя да събере около 1%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай