Спортни трофеи и икони за спасяването на Храма

Патриаршеската катедрала се нуждае от спешен ремонт

Спортни трофеи и икони за спасяването на Храма | StandartNews.com

23 т. тежат камбаните на “Св. Александър Невски”

Патриаршеската катедрала се нуждае от спешен ремонт

Икони, картини и спортни трофеи ще участват в благотворителния търг за спасяването на Храма на храмовете у нас - патриаршеската катедрата "Св. Ал. Невски". Тя се нуждае от спешен ремонт. Покривът й тече и безценните стенописи се рушат. За най-неотложните реставрационни дейности са нужни поне 30 000 лв.
Търгът ще се състои на 9 април по време на Благотворителния бал на строителите и архитектите у нас. Той трябваше да се проведе на 20 март, но заради коронавируса бе отложен за 9 април. Събитието е под патронажа на Светия синод, който пусна и DMS номер за събиране на дарения. Всеки, който иска да помогне за спасяването на храма може да изпрати на 17 777 DMS с текст NEVSKI. Цената е 1 лв. Или да направи дарение по сметките на Синода. "Стандарт" е медиен партньор на компанията.
Осветена икона от храма „Св. Ал. Невски“ дарява за участие в търга Светият синод. Свои уникални картини предоставят художниците Иван Яхнаджиев, Греди Асса, Илия Желев, и Мина Кьолеан. „Девата с младенеца“ е специалната скулптора от бронз, с която ще участва Илиян Шарков.
Но най-атрактивни са трофеите на именитите ни спортни величия. Христо Стоичков дава тениска на Барселона с автограф. Златните момичета предоставят топка за художествена гимнастика, на която всички грации са се подписали. Благой Георгиев участва с цял екип на отбора на Казан, като се е разписал на тениската. Фланелка с параф предоставя и Николай Михайлов. Целият отбор "Левски" е разписал тениската, с която се представя на търга.
С топка, но не за тенис, а за футбол, изненадва първата ни ракета Григор Димитров. Малцина знаят, че в свободното си време звездата играе футбол. Топката разбира се, ще е с автограф от Гришо.
Кубрат и Тервел Пулеви съвсем естествено даряват боксови ръкавици от състезание. Двамата са парафирали съответно едната и другата ръкавица.
Изненади се чакат от Бербо и Стефка Костадинова, които засега пазят в тайна предметите на участието си. В търга се включва дори адреналинката Жана от „Господари на ефира“, която дава картина, ръчно изработена с полускъпоценни камъни.
На Благотворителния бал ще пеят Силвия Кацарова, оперната прима Веселина Тодорова, Цвети Радойчева, Катя Близнакова, финалистката от „България търси талант“ Виктория Войкова (избрана за дете на годината), младата попнадежда Виктория Стоянова. Ще танцува Мис България Теодора Мудева, шампион по латинотанци. А водещи на церемонията ще са певицата и актриса Йоана Драгнева и нейната половинка – водещият на туризъм.бг Миро
Храмът е сърцето и душата на София. Преди 108 години е вдигнат с дарения на вярващите. И днес той отново има нужда от подкрепата на всеки един от нас.
Решението за построяване на катедрална църква е взето още през 1880 г. от Учредителното събрание в Търново. Княз Александър се обръща с възвание към българите и храмът е вдигнат с народни дарения. Основният камък е положен при изключителна тържественост на 3 март 1882 г. В основите пък е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството. Строежът започва през 1904 г. и е завършен през 1912 г., струва 5,5 милиона лева. Храмът е осветен на 24 август 1924 г. В криптата му са експонирани едни от най-красивите български икони. Тя е включена е във всички чуждестранни туристически пътеводители за България и посещението й е неизменна част от културната програма на всички високопоставени делегации на държавно ниво.
23 тона тежат камбаните на най-голямата и красива църква в София – „Св. Александър Невски”. Камбанарията на катедралния храм на българския патриарх е висока близо 53 метра. Има 12 камбани, излети и донесени от Москва, като най-голямата тежи 12 тона, а най-малката - 10 кг. Главният купол е висок 45 метра. Около кръга му с тънки златни букви е изписана молитвата "Отче наш". Осветителните тела в храма са изработени в Мюнхен. При вътрешната украса са използвани изключително качествени и скъпи материали - разноцветни италиански мрамори, оникс от Бразилия, алабастър.
Катедралният храм е разположен на площ от 3170 кв.м. и може да побере 5000 души. „Св. Ал. Невски” е вторият по големина на Балканите след "Св. Сава Сръбски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай