СПИСЪКЪТ БОБОКОВИ:Искали 2 офшорни зони в България

Едната трябвало да бъде в Русе, другата в Свиленград

СПИСЪКЪТ БОБОКОВИ:Искали 2 офшорни зони в България | StandartNews.com

Нова версия за списъка „Бобокови”. Двамата крупни бизнесмени, обвинени за аферата с италианския обклук, участвали в план за създаването на две офшорни зони в България, разказаха специално за „Стандарт” приближени до някои от бизнесмените в списъка. Той бе намерен на гърба на цветна снимка в дома на Атанас Бобоков. Той е в ареста, брат му Пламен е на свобода срещу 1 милион лева гаранция.

ВИЖ ОЩЕ: Родните олигарси шампиони само по антики и яхти

В списъка срещу имената на емблематични за прехода бизнесмени има суми от 20 до 650 милиона в левове и в евро. Сред имената са и такива на показно убити като банкера Емил Кюлев и един от босовете на СИК Стоил Славов.

ВИЖ ОЩЕ: Какво за списъка "Бобокови" потвърди Краси Стойчев

Идеята се родила в около 2003 г. Планът предвиждал едната зона да е в Русе, другата най-вероятно около Свиленград. Градът на братя Бобокови бил предпочетен заради безмитната зона.

ВИЖ ОЩЕ: Списъкът “Бобокови“ - три версии

Двигател на проекта бил Младен Мутафчийски. „Имам теория за списъка. В далечната 2004 г. при мен дойде Младен Мутафчийски, мой приятел, и разви тезата, че ще се влиза в ЕС и трябва някои по-мощни структури да пазят част от българските интереси в България. Тоест не да се прави обединение като Г-13 или „Възраждане“, а да се направи нещо като холдингова структура с реални пари“, разказа Стойчев. Казах на Мутафчийски, че идеята е налудничава, от какво ще се пазим, ЕС е възможности, не заплаха, допълни бизнесменът. Казах му да не ме занимава с глупости, заяви наскоро Стойчев пред бТВ. Думите му обаче на практика потвърдиха една от версиите за списъка, за която „Стандарт” вече съобщи. Според нея описаните пари са били лептата на всеки от бизнесмените за Фонд за спасение на България. Фондът е трябвало да бъде създаден през 2005 г. с цел да събере около 2 млрд. лв. В списъка на братя Бобокови е отбелязано кой бизнесмен с какви средства ще се включи, а плюсчетата са за тези, с които вече е разговаряно. По този начин те са искали да противодействат на чуждите инвеститори, навлизащи мощно в страната и заплашващи българския бизнес.

Източниците на „Стандарт” допълниха, че въпросният холдинг имал амбицията освен да създаде двете офшорни зони и да участва в мощни проекти извън България. Затова в него трябвало да бъдат привлечени и бизнесмени от чужбина. С влизането на България в ЕС обаче всички планове пропаднали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай