Неделя,

Родните олигарси шампиони само по антики и яхти

От: Светлана Владимирова -
930
Родните олигарси шампиони само по антики и яхти
A
A
A

И най-силният бизнесмен е по-слаб от най-слабата държава.
Думите са на Васил Божков, който перифразира Илия Павлов. Така преди 20 години шефът на "Мултигруп" коментира чувството за безсмъртност, завладяло поредния новоизлюпил се богаташ, решил с някой и друг милион да смени властта, защото не му вършила работа. Не че "Мултигруп" не беше монополизирал точно тази дейност години наред по време на прехода. Но и най-влиятелният олигарх по онова време вече беше разбрал по трудния начин, че можеш да разполагаш с парите на цялата държава, но това изобщо не означава, че тя ще ти позволи да притежаваш и най-малката банка в нея.
Това изказване е направено по време на първите сбирки на клуб „Възраждане“. Същият, обединил имената и милионите на голяма част от хората, записани на обратната страна на снимка, прашасала повече от 15 години в кабинета на Атанас Бобоков. И намерена от прокурорите, докато тези дни събираха доказателствата за участие на русенските братя в престъпна схема за внос на боклук.
Дни наред т.нар бизнес елит се впусна в гадания какво означават сумите, които красят близо 60-те имена под снимката. Докато забавляваха аудиторията със спомените си, ръкоположеният от самия тях за тартор на прехода Васил Божков пък се грижеше за вкарването на допълнителна мистичност на ситуацията. Влезе в ролята и на Али Баба, и на Шехерезада, приготвил приспивни приказки за 1001 нощи.        
Нито комичното, нито трагичното поведение на обвиняемите обаче успя да отвлече вниманието от един нелицеприятен факт: Списъкът на Бобокови може да дразни окото на българина с бг милионери, но никой от тях нито вчера, нито днес попада в престижните класации на най-успелите в региона.  
Ако е вярно твърдението на най-богатия русенец, а именно: че правил списъка си по книга на най-богатите в България, то излиза, че съвкупното богатство на най-заможните преди 15 години е около 3,5 милиарда долара. Оставаме настрани, че активи за 20 милиарда са приватизирани само по Костово време. Забравяме и за траншовете с червените куфарчета. Фокусираме се само върху факта, че още тогава, за разлика от всичките съседни държави, големи наши играчи на запад от Драгоман и на север от Русе няма. Затова и в класацията на 100-те най-богати в Централна и Източна Европа за 2005 година са записани трима българи и то от 82-ро място нататък. А две години по-късно - след разпиляването на наследството на Илия Павлов и Емил Кюлев, българското участие в балканската бизнесолимпиада е представено само от пещерата на Али Баба.
Още по-тъжно е, че където сме били на опашката в подобни класации преди 15 години, там сме и днес.
В последната класация на топ 500 на компаниите в ЦИЕ – за 2018-та година е похвално, че са се промъкнали 17 родни компании, но сумата от 21 милиарда, с която те участват, за съжаление е само общият им оборот.
Сред десетки румънски, унгарски, хърватски и сръбски предприятия, в първите 100 най-богати фирми в региона фигурират само 4 нашенски.
„Български енергиен холдинг“ е най-напред в класирането, следван от добивната „Аурубис“. Останалите две са петролната рафинерия в Бургас и бензиностанциите на "Лукойл". И двете по това време са свързани с един от списъка на Бобокови. А ако се доверим на думите на депутата Валери Симеонов, Валентин Златев е и кандидат-член на друг списък.
Какво излиза: нашенските баровци, горди приватизатори на икономиката по време на целия 30-годишен преход, влизат в топкласации само за артефакти, луксозни яхти, самолети и лимузини. А когато белезниците щракнат, коронният им номер е да започват да се жалват, че имат световен бизнес, който държавата иска да отнеме.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички