Неделя,

Спират ли да тестват децата за ковид? Засякоха злоупотреби

От: Редакция -
405
Спират ли да тестват децата за ковид? Засякоха злоупотреби
A
A
A

Проверки от „Вътрешен одит“ на Министерството на здравеопазването показват нарушения в процедури за купуване на тестове за COVID-19 за учениците.

Това съобщи здравният министър Асена Сербезова по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Проверката е била разпоредена от самата нея.

Първите четири процедури за купуване на щадящи тестове за учениците са обект на внимание на Комисията за противодействие на корупцията и за отнеманена незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и на Агенцията за държавна финансова инспекция, като проверката на инспекцията все още не е приключила, припомни Сербезова. Резултатите от проверките на „Вътрешен одит“ показват, че първата процедура за осигуряване на тестовете е започнала преди приемането на постановлението за одобряване на разходите за тях, поканата към участниците не съдържа лице за контакт и лице за връзка, има липсващи подписи на членовете на работната група за офертите и др.

Докладът на работната група е бил подписан от резервен председател и резервен член, но трябва да са посочени причините за отсъствието на титулярите, а не са били посочени, каза Сербезова.

В следващите процедури нарушенията са идентични, посочи тя. Имаме информация, че определени фирми не са спазили сроковете за доставка, за което е начислена неустойка, допълни министър Сербезова и добави, че във втората процедура дължимата неустойка се е променяла „в движение“.

В момента прокуратурата се занимава с изчисленията какви са загубите на държавата от четирите процедури, посочи още министър Сербезова. Предвид новите процедури за осигуряване на тестове, в които избегнахме корупционните практики, постигнахме средно претеглена цена с 30 на сто по-ниска, посочи още Сербезова.

В отговор на въпрос докога ще се тестват за коронавирусната инфекция учениците министър Сербезова каза, че е разпоредила на главния държавен здравен инспектор да направи съответната обосновка.

„Не мога да се ангажирам с конкретна дата, но отговорът ми е скоро, съвсем скоро“, каза още министър Сербезова.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички