Спешните медици минават на 7-часови смени

Спешните медици минават на 7-часови смени | StandartNews.com

София. Работното време на лекарите в Спешната помощ ще бъде намалено от 8 на 7 часа от 1 септември, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на ЦСМП Александър Златанов, цитиран от бТВ. Вече е сформирана работна група, която да изготви новите графици на медиците.

„Не е имало намаляване на заплатите на работещите в Спешната медицинска помощ. Имаше намаляване на допълнителното материално стимулиране в рамките на 26 000 лв.", съобщи още Златанов.

Той допълни, че се създава и работна група, която да прегледа процедурата за разпределяне на допълнителното материално стимулиране и да се гарантира справедлива и прозрачна процедура. Работната група трябва да се произнесе в рамките на 20 дни.

Планираното намаляване на бюджета за спешна помощ с 1,5% е отменено от министерството на здравеопазването и така за допълнителни възнаграждения на лекарите ще има още 80 000 лв.

Назначени са нови четирима лекари и две медицински сестри, а документите на един фелдшер и три медицински сестри се разглеждат в момента. Увеличаването на състава на ЦСМП – София ще доведе до намаляване на допълнителното материално стимулиране с приблизително 10 лв. на човек, уточни временният директор. Златанов заяви, че желанието му е екипите да се увеличават с между 7 и 10 души месечно. Освен това е необходимо да бъдат открити неотложни кабинети, защото това е единственото решение за столицата.

Златанов обясни, че са взети и мерки при повикването на екипите в рисковите зони, а някои от тях вече отидат до адреса заедно с патрулиращата кола на СДВР в района. Златанов каза, че ще се свърже и със Столичната община, защото няма допълнителни екипи от други болници, както бе обещано.

По отношение на поисканите писмени обяснения от лицата, които са давали изявления пред медиите, Златанов коментира, че има точка в длъжностната характеристика на всеки работещ в ЦСМП –София, в която е записано, че публичните изяви могат да се осъществяват само с разрешението на директора. Той каза, че досега наказани не е имало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай