Созопол става град на музите

От 5 до 15 юли ще се проведе 16-тото издание на международния младежки фестивал на изкуствата

Созопол става град на музите | StandartNews.com
  • От 5 до 15 юли ще се проведе 16-тото издание на международния младежки фестивал на изкуствата
  • Събитието стартира с дефиле и заря, патрон е вицепрезидентът Илияна Йотова

Созопол за пореден път става град на музите.От 5 до 15 юли в морския курорт за 16-ти път там ще се проведе фестивалът "Музите", организиран от едноименното сдружение и общината. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на всички изкуства. Програмата включва конкурси под формата на големи публични концерти, изложби и театри, атрактивни дефилета, анимации и забавления.

Така летният отдих може да се съчетае със сценични изяви и креативни творчески контакти в две сесии по 5 дни.

XVI Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Официални партньори на събитието са Община Созопол, Държавната агенция за българите в чужбина, Читалище "Отец Паисий" Созопол,  Институт  "Конфуции“, Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“, Художествена галерия в Созопол, представителите на Дипломатическия корпус, акредитирани в Република България.

Целта на организаторите е фестивалът да бъде глобално пространство за артистична изява, отворено към създаването на плодотворни творчески контакти и обмен на креативни идеи между млади творци и артисти.

В ММФИ „Музите“ участват ансамбли и солисти, деца и младежи от театрални и танцови и музикални колективи към читалища, студия, школи, училища по изкуствата и академии, чуждестранни гости, деца в неравностойно положение, на възраст от 5 до 35 години.

Гости, участници и публика ще се насладят на атрактивни дефилета – запазена марка на фестивала на Алеята на изкуствата „Музите“. Конкурсите, под формата на големи публични концерти, театри и изложби на хилядите участници във фестивала няма да оставят нито един посетител безучастен и всички ще се забавляват.

В дните за свободни творчески изяви се провеждат изложби, концерти, пленер за художници, лятна академия за музиканти и специални самостоятелни инициативи.

Тържественото откриване ще е на 5 юли от 20 часа на сцената на амфитеатър „Аполония”.

Фестивалът ще стартира в 19,30 часа с пищно дефиле, като всички участници в първата сесия ще преминат по централните улици на града. Публиката ще се наслади на танци, музика, костюми, цвят и усмивки. Празничната заря ще зарази присъстващите с настроение и енергия.

От 20,30 до 22,30 през първия ден ще е конкурсната програма в раздел "Танцово изкуство" в категория Съвременни танци. След това в механа-ресторант "Българе" на плажа е предвидена вечер на запознанството - вечеря с оркестър и танци.

Програма и информация може да намерите в сайта на фестивала - www.muzite.org

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай