Социолози по казуса "Пеевски"

Социолози по казуса "Пеевски" | StandartNews.com

Какъв политически рикошет предизвика решението на Конституционния съд да върне Делян Пеевски като депутат? Кой какво спечели и какво загуби от становището на магистратите? Потърсихме мнението на няколко социолози по горещата тема.

Живко Георгиев: Решението на съда не доведе до драма

От решението на Конституционния съд относно връщането на Делян Пеевски в парламента не произтече някаква сериозна политическа драма. Без да съм специалист в правната област, мисля, че върховните магистрати в случая нямаше за какво особено да умуват - те просто възстановиха статуквото на Пеевски като депутат. Но и да бяха решили обратното, това едва ли щеше да промени с нещо парламентарната ситуация. Просто на неговото място щеше да влезе друг депутат от ДПС. Разбира се, появяването му в пленарата зала със сигурност ще даде повод на ГЕРБ и "Атака" за всевъзможни реплики и контрареплики, но скандалите в парламента се вихрят и сега. Със сигурност това ще активизира за известно време и уличните протести, но далеч не в тази степен, както бе в самото начало, когато те започнаха именно заради неговото назначаване за шеф на ДАНС.

Разбира се, в крайна сметка всичко е в ръцете на самия г-н Пеевски. Аз не изключвам той сам да си подаде оставката като народен представител - или по своя преценка, или под натиск на ръководството на ДПС. Въпреки че е малко вероятно.

Първан Симеонов: Съдът се оказа горна камара на парламента

При цялото ми уважение към Конституционния съд, но изводът, който си направи обществото с произнасянето му по казуса "Пеевски", е, че той игра едва ли не ролята на горна камара на парламента. Доколкото този съд се съставя на принципа на партийните квоти. КС до някъде наистина има такива функции, но лошото е, че хората ще започнат да ги възприемат в негативен смисъл. Вторият извод от случилото се е, че институциите окончателно потънаха в някаква процедурност, която непрекъснато наблюдаваме вече половин година в Народното събрание. Третото е, че казусът "Пеевски" се превърна в сериал. Защото нещата се върнаха там, от където започнаха. Първи епизод бе назначението на депутата Пеевски за шеф на ДАНС. Втори епизод беше "Кой назначи Пеевски", превърнал се наистина в "Кой уби Лора Палмър?"
И сега видяхме трети епизод - Пеевски отново депутат.

Четвъртият важен извод е, че връщането на Пеевски в парламента не даде очаквания импулс на протестите. Митингът във вторник не беше толкова внушителен. Явно хората са уморени, а и все пак става въпрос за решение на съда. Което все пак не е, като да те избере или назначи управляващото мнозинство.

Все пак, ако управляващите и лично г-н Пеевски проявяват далновидност, трябва да потърсят някакъв елегантен начин за излизане от цялата тази история. Най-добрият вариант, разбира се, е самият Пеевски да си подаде оставката като депутат, вече от позицията на легитимен такъв. Защото самото му появяване в парламента постоянно ще налива масло в огъня на протеста, а и ще предизвиква скандали в самата пленарна зала. А управляващите нямат интерес от това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай