“София избира” как да гушне едни пари

Какво точно се разбира под градска среда

“София избира” как да гушне едни пари | StandartNews.com

Преди месец и половина Столична община обяви един грандиозен проект - гражданите да гласуват за какво да бъдат разпределени 1,5 милиона лева от общинския бюджет, така че да бъде подобрена градската среда. Какво точно се разбира под градска среда, не бе дефинирано. В резултат се появиха 39 разнородни проекта - от такива, свързани с паркирането, до детски площадки, през културни идеи, та до ремонт на училищните тоалетни.
Преди ден бе обявен резултатът - проектът "София избира децата" печели цялата сума от 1,5 милиона лева, за да се ремонтират тоалетните в школата.

Само че София не избра децата
Тя реши да премести от левия в десния си джоб едни пари за нещо, което общината е задължена да направи по закон. Защото задължението да се ремонтират, реновират, модернизират, или както е модерно да го наречем сега, училищните тоалетни, си е нейна задача. Не познавам държава, в която гражданите да гласуват за нещо толкова елементарно като хигиенните нужди на децата в училище, което трябва да се подразбира от само себе си, и това да се представя като граждански вот.
"София избира" било същото като "Париж избира", затова и общината толкова се гордеела с вота на гражданите. Дали в Париж някой ще предложи като аранжиране на градска среда ремонт на училищни тоалетни? Всъщност децата бяха брутално използвани в този проект, за да може общината да си ремонтира сама тоалетните чрез свои фирми, да прибере парите, които се канеше да отпусне, и да заяви, че гражданите са поискали това. Отделен е въпросът, че в течение на гласуването още

около десетия ден бяха открити фалшиви гласове
които, Слава Богу, бяха анулирани. Фактите обаче бяха следните: Платформата за гласуване се сриваше на всеки час. За проекта за тоалетните, към който през целия месец на гласуването нямаше особено засилен интерес, в последния ден от подаването на вота в интернет агитираха двама общинари от ГЕРБ. Единият дори написа в социалните мрежи, че това е проект на тяхната партия. И точно след това в платформата се стовариха 2000 гласа. Което означава около два гласа на минута при платформа, която те държи поне три минути, за да ти потвърди "Вие гласувахте успешно", като първо пет минути те пита дали не си робот. Един заместник-кмет по дигитализацията заяви, че

сървърът им не можело  да бъде хакнат
понеже бил в Швейцария. Аз все си мислех, че един средно надежден български хакер с килийно образование може да хакне сървър, дори и да е на Сейшелските острови, особено ако защитите му са осигурени от държавна институция. Както и е отделен въпросът, че авторите на проекта са написали като проектобюджет цялата предвидена сума от 1,5 милиона, а пиарите на общината обясниха пред "Стандарт", че "тепърва ще се идентифицират проблемите". Тоест, никой не знае реалната цена на училищните тоалетни и дали те имат нужда от толкова пари.
Ами идентифицирайте ги. Горещо се надявам догодина никой столичен ученик /а и никой ученик/ да не ходи в занемарени тоалетни с мръсни клекала, макар че последното зависи главно от назначаването на чистачки и от културата на учениците.
Но ми е мъчно, че гражданите, на които общината така разчиташе, едва ли скоро пак ще гласуват за какъвто и да било проект, предложен от нея. Имам чувството, че догодина ще е за пречистване на мръсния въздух.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай