София черпи опит от Виена за въздуха и транспорта

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Виена д-р Михаел Лудвиг

София черпи опит от Виена за въздуха и транспорта | StandartNews.com

Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Виена д-р Михаел Лудвиг, съобщиха от Столичната община. По време на срещата двамата разговаряха по теми, в които двата града си сътрудничат. София и Виена имат много активно партньорство в сферите на културата, екологията, градската мобилност и иновациите.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг посочи, че двете столици имат общи традиции и приоритети, които ги свързват и в същото време са изправени пред сходни проблеми. Кметовете обсъдиха и предизвикателствата в градската среда и транспорта, свързани с разрастването на населението в двете столици. По думите на Михаел Лудвиг през последните години София се развива бързо и е много красив град.

София ще продължи да ползва опита на Виена в разработването на иновативни проекти за градска среда и да насърчава работата на стартиращите Ай Ти компании, като създава възможности за финансиране на проекти и партньорства с други европейски столици. Агенциите за инвестиции на София и Виена работят заедно от една година, след подписано споразумение за сътрудничество.

Експертният опит на Виена е особено важен в сферата на качеството на въздуха и развитието на обществения транспорт. Кметовете на София и Виена обсъдиха системата за градски скутери, която Виена използва. София също подготвя пилотно въвеждане на такава система.

Двете общини ще продължат съвместна работа в областта на културата, като ще подкрепят реализирането на съвместни международни изложби с фокус върху културното наследство. Йорданка Фандъкова отправи покана към д-р Михаел Лудвиг да посети отново София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай