Снегът затвори Беклемето, спряха камионите през "Превала"

В ход е проект за построяване на снегозащитни съоръжения, които ще позволят целогодишно проходът Троян-Кърнаре да е отворен, каза кметът Донка Михайлова

Снегът затвори Беклемето, спряха камионите през "Превала" | StandartNews.com

От 8:30 ч. днес затворен за движение на всички видове моторни превозни средства е проходът Троян-Кърнаре, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР Пловдив.

Причината е сериозното снегонавяване, като е създадена необходимата организация за разчистване на пътното платно.

Беклемето е най-високият проход в Стара планина с надморска височина около 1500 м. През зимата по оголените била ветровете натрупват до няколко метра снежни нанявания. Чистенето им е истинско предизвикателство и налага използването на багери и роторни снегорини.

"В ход е проект за построяване на снегозащитни съоръжения, които ще позволят целогодишно проходът да е отворен", информира кметът на Троян Донка Михайлова, цитирана от NOVA.

За изграждането на конструкцията по дължината на трасето са предвидени 39 милиона лева, с които ще се ремонтира и пътната настилка след строежа.

Проходът се очаква да е снабден със защита срещу снежната стихия до 2023 година.

Междувременно стана ясно, че движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона през прохода "Превала" също е затворено. Въведено е ограничение и по пътя Девин - Михалково, съобщиха от Областното пътно управление в Смолян.

В участък от пътя Средногорци - Рудозем има срутище, поради което преминаването е само в едната лента. Зоната със свлечените върху платното камъни е в близост до входа на Рудозем до бензиностанцията.

Сняг вали в Смолян и областта, на отделни места има снегонавявания, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай