Понеделник,

След огнения ад в Благоевград, кой ще помогне на останалите без дом

От: Рачо Рачев, кадър бТВ, архив -
След огнения ад в Благоевград, кой ще помогне на останалите без дом
A
A
A

Голям пожар нанесе повреди на жилищен блок в Благоевград миналата седмица. В огнения ад изгубиха живота си трима души. Хората от целия вход на блока обаче все още не могат да се върнат по домовете си. Живеят при близки и роднини, а част от тях в общински хотел. Предстои конструктивно обследване на сградата, за да се установи дали ще бъде годна за живеене.

„Щетите са огромни. Семействата нямат възможност да си оправят апартаментите. Призоваваме добрите хора и държавата да ни помогнат да възстановим входа и всички 24 семейства да се върнат по домовете си. Скоро ще отворим сметка, на която ще може да се дарява“, каза пред БНТ потърпевша от пожара.

Антоанета Павлова от Дирекция "Социално подпомагане" изясни, че социалните работници са се свързали със семействата и част от потърпевшите са подали заявление за отпускане на еднократна социална помощ при инцидентно възникнала нужда. Размерът на помощта е 375 лева.

Директорът на БЧК в Благоевград Йорданка Стойчева информира как досега Български червен кръст е помогнал на нуждаещите се. „Вчера четири домакинства попълниха и подадоха молби по фонд „Милосърдие“ за финансова подкрепа. Дадохме на четири семейства колети с храни. Осъществихме контакт с бабата на близнаците, днес ще им бъде предоставено мляко, памперси и всичко необходимо за бебенцата“, каза тя.

Стойчева призова гражданите и гостите на Благоевград да се включат в Коледният базар, организиран от младежката група на БЧК. Той ще се състои от 20 до 22 декември и всички събрани средства ще бъдат дарени на пострадалите от входа.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички