Слави със силни думи за българите в РС Македония

Лидерът на ИТН коментира в официалния си Фейсбук профил темата

Слави със силни думи за българите в РС Македония | StandartNews.com

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира в официалния си Фейсбук профил темата за самоопределянето на българите в РСМ.

Според него, ако Северна Македония иска да е нормална, европейска държава, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани.

Ето цялата публикация на Слави Трифонов:

"Преди малко излезе информация от Държавната статистическа служба на Северна Македония за преброяването на населението в страната.

Според тази служба резултатите са следните:

54,25% от всички преброени лица са се определили за македонци, 29,52% са албанци, 3,98% - турци, 1,18% - сърби, 0,87% - босненци, 0,34% - власи.

При обявяването на резултатите българите въобще не бяха споменати, а директорът на службата е заявил, че представят единствено етническите общности, които са част от македонската конституция.

При преброяването на населението в Северна Македония за българи са се обявили едва 3504 граждани, т.е. българи почти няма. Само че у нас има издадени над 100 хиляди български паспорти на граждани от Северна Македония. Само през последните 2 години, когато светът беше затворен от пандемията, български паспорти са получили 16 692 граждани на Северна Македония. А според законите в България, за да може гражданин на Северна Македония да получи български паспорт, той трябва да докаже българските си корени. Значи, над 100 хиляди граждани на Северна Македония доказват българските си корени в България, а в Северна Македония се страхуват да се нарекат “българи”.

Защо в една нормална, европейска държава, за каквато претендира Северна Македония, един човек би се страхувал да каже какъв е? Защото това не е нормална, европейска държава.

Говоря само по пътя на логиката - ако Северна Македония иска да е нормална, европейска държава, т.е. да бъде част от Европейския съюз, то нейните граждани трябва да могат свободно да се самоопределят и правата им да не биват погазвани.

Така че моето мнение е, че докато това не стане, Северна Македония ще си бъде просто част от Западните Балкани."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай