Сланина с жито сменя крем брюле

Учени от БАН правят карта на кулинарните диалекти

Сланина с жито сменя крем брюле | StandartNews.com

Ще посетят и домовете на банатските българи, за да видят как готвят и наричат манджите

Искате ли да видите как жито със захар и сланина заменя крем брюле? И как сланината е с малко "кръфтинъ" - тоест с месо. Да замените гурмето с традиционната българска кухня?
Екип от Института за българския език към Българска академия на науките разработва специална интерактивна карта, благодарение на която хората ще може да видят традиционните български ястия. При това рецептите са разказани на традиционните български диалекти. Видео пък ще показва как се подготвя съответното ястие, за да може всеки да си го сготви. Картата ще бъде готова след около три години и ще обхване не само България, а и нейните предишни прилежащи територии - Македония, Западните покрайнини и дори Банат, където българите имат специфична кухня.
"Решихме да направим това проучване покрай

увеличения интерес към готварството - във всяка телевизия готви по някой мастър шеф

навсякъде има гурме, а българската традиционна кухня, която може да бъде в основата на най-интересните ни кулинарни приключения, остава в забрава", разказва доц. Ана Кочева, ръководител на проекта. Поради това учените, които обичайно отиват на експедиции за издирване на интересни диалекти, решили да кандидатстват пред фонд "Научни изследвания" за две в едно - изследвания на диалектите и на специфичната кухня. И спечелили. Отсега нататък им

предстои да обиколят всички български диалектни области и да опитат манджи

които понякога може и да не им харесат. Но пък експериментът си струва.
Първата експедиция, която учените са направили, е до района на Троян и Ловеч. "Предполагахме, че хората готвят предимно с месо, но се оказа, че в Троянско се готви най-вече със зеленина", разказва Ана Кочева. И добавя, че екипът посещава регионите, за да установи, че нещата, които предварително са очаквали, не винаги са същите. "Интересното е, че хората там правят така нареченото "сватбарско жито" Житото обикновено се предлага на погребения и по тъжни поводи, но само в Троянския край е част от радостните обреди - обикновено го раздават на сватби, кръщенета, а навремето и когато са се изпращали войници. Житото се кисне дълго, докато напълно се разпука, при това се прави заедно със сланина. Тя е и един от основните продукти, които в Троянско използват за готвене. "Както ни каза една баба:

"Аз не знам какво има в това оливо /олио/, ама сланината знам, че става"

разказва доц. Кочева. В някои населени места в района вече заменят сланината с олио, но в селата все още я предпочитат при готвене, като я използват дори за десерти. Класическият пример е "сватбарското жито" - в началото то се правело само с жито и сланина, но постепенно започнали да го поръсват със захар и да добавят към него плодове. Въпреки че на пръв поглед изглежда проста работа, деликатесът се готви два - три дни, разказва Ана Кочева. Първо трябва добре да се развари, а след това се добавят сушените плодове и захарта. "Когато накрая екипът ни го опита, имахме чувството, че вкусваме крем брюле, или поне нещо близо до него - до такава степен бе разварено житото", допълва тя. Вероятно и това е новият шанс за състезание на шеф-готвачи - да готвят традиционни български манджи.
Благодарение на изследването на рецептите се натъкнали и на нови диалектни изговори. Например "кръфтинъ" - за месцето в сланината. "Като специалисти имахме някакви очаквания, но се оказа, че и ние не познаваме всичко", казва Кочева. С нетърпение очакват следващото си пътуване в посока Банско, където вероятно ще се запознаят с неща, които са по-различни от бански чомлек.
За екипа им това е предизвикателство и по друга причина. Те от години пътуват из цялата страна и се запознават с възрастни хора, които пазят автентичните диалекти. "За първи път обаче искаме от хората не само да ни говорят на диалект, а и да влезем в кухнята им и да ги накараме да ни сготвят", допълва Кочева. При това хората трябва да говорят и на специфичния диалект, с който наричат продуктите си. На картата това ще бъде показано, така че потребителите й да приготвят храната, без да имат нужда от пояснения.

"Амбицирани сме да покрием не само България, но и страните, където има българска диаспора

След като обиколим България, където очакваме особено интересен говор и кухня и в Родопите, в капанските и гребенските райони, ще се отправим към Македония - и Вардарска, и Егейска", разказва още тя. Предизвикателство е и Банат. Екипът първо ще отиде в Бърдарски геран, където има банатски българи, а след това в самия регион, за да установи по какъв начин и езикът, и кухнята са се повлияли от преселението на нашите сънародници.
След 3 години, когато бъде готова картата, би трябвало да чакаме нов "Мастър шеф", поне ако някой от българските продуценти се сети. И новото гурме да залее света. А житото със сланина, дай Боже, да замени сушито.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай