Скрининг за ученици, организиран от Клуба на миньора при Елаците-Мед

340 ученици изследвани

Скрининг за ученици, организиран от Клуба на миньора при Елаците-Мед | StandartNews.com

Най-мащабното изследване в Софийска област за гръбначни изкривявания и плоскостъпие бе проведено в Етрополе. 340 ученици от трети до седми клас от СУ „Христо Ясенов“ и ОУ „Христо Ботев“ преминаха през скрининг, организиран от „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“. Изследването беше извършено от високоспециализирани специалисти от фирма „Спорт и здраве“ с управител Борислав Чонгов. Част от екипа бе и ортопедът      д-р Александър Герчев. Той е главен асистент в МУ – София, практикуващ медик в болницата по ортопедия в Горна баня и внук на проф. д-р Александър Герчев, чието име носи болницата в Етрополе.

Резултатите от извършения скрининг бяха представени на родителите и бяха дадени насоки за профилактика и лечение в случаите, в които това е необходимо.

„Идеята на профилактичните прегледи е да се проследят две от социално значимите заболявания в детската популация – изкривяването на гръбначния стълб и промяната във формата на ходилата при децата. Тези заболявания впоследствие могат да доведат до различни проблеми в развитието на опорно-двигателния апарат“, обясни д-р Александър Герчев. Последният скрининг, правен в България е през 90-те години на миналия век и то показва, че около 2% от децата в пубертета имат проблеми с гръбначния стълб и с формата на техните ходила. „Целта на изследването е, колкото по-рано диагностицираме проблемите и вземем мерки, толкова и резултатите от лечението ще са доста по-добри“, каза д-р Герчев. Според него първият преглед при специалист ортопед трябва да бъде направен, когато детето е на възраст 6 – 7 г., а следващият - през пубертета, когато има бързо израстване на височина.

Д-р Герчев обясни и как родителите могат да помогнат на децата си – да ги наблюдават за промяна в стойката и във височината на раменете. Ако имат съмнения, да се обърнат към педиатъра, който да прегледа детето и при нужда да го насочи към специалист.

Владимир Александров, член на Обществения съвет към СУ „Христо Ясенов“ и председател на Клуба на миньора, сподели своя мотив за организирането на скрининга: „Открихме сколиозата – изкривяването на гръбначния стълб, при големия ми син през миналата година, когато той беше на 16 г. Направихме снимка на белите дробове след преболедуван Covid-19. Оказа се, че изкривяването на гръбначния стълб е над 30%. Впоследствие се свързах с лекари и ги убедих да направим скринингово изследване на учениците в Етрополе.“

Според д-р Александър Герчев няма научни доказателства, че Covid-19 влияе на изкривяванията на гръбначния стълб, но затварянето в домовете и обездвижването – със сигурност. Затова той призова децата да спортуват редовно. „Плуването и конната езда са от най-важните спортове, които могат да заздравят мускулатурата около гръбначния стълб“, каза д-р Герчев. Плоскостъпието има само един вид профилактика – децата трябва да ходят боси.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай