Скъпи куверти плашат столичани, ще посрещнат Новата у дома

Голяма част от празнуващите предпочитат да посрещнат Нова година в уюта на дома

Скъпи куверти плашат столичани, ще посрещнат Новата у дома | StandartNews.com

На човек до 390 лева стигат кувертите за Новогодишната нощ. Ресторантьорите обясняват скока в цените с инфлацията. В същото време отчитат спад на резервациите за празничната вечер, предаде България он ер.

390 лева за 6-степенно меню е едно от най-скъпите предложения за новогодишно празненство в заведение за хранене в столицата. В него се включват и чаша вино, както и музикална програма. Средната цена за последната нощ от годината е от порядъка на 300 лева. 

"Има места, където кувертите излязоха извън рамките на стандартите. Голяма част от колегите търсят формула за своето оцеляване през месеците януари и февруари. Със сигурност има отлив на клиенти", смята Аспарух Аспарухов.

"Погледнато спрямо предишни години цените са по-високи, но има хора, които могат да си го позволят", каза Богомил Николов.

Точно затова голяма част от празнуващите предпочитат да посрещнат Нова година в уюта на дома. 

"Много е скъпо, по-добре вкъщи", твърди Десислава.

"Наистина са много скъпи кувертите, не си заслужава", е мнението на Гергана.

Можем да го прекараме, както си искаме, а не да чакаме да ни се направи според вкуса на някого другиго", посочи Васил.

След проверка в сайтове за оферти за Новогодишната нощ равносметката е, че празненствата в Гърция и Сърбия излизат значително по-изгодно. В Ниш предлагат 2 нощувки в 3-звезден хотел, заедно с 2 празнични вечери в механа с жива музика на обща цена 183 лева на човек.

В Кавала пък срещу 199 лева туристите получават 2 нощувки със закуски в 3-звезден хотел. Tака хората с по-ниски доходи предпочитат по-изгодни оферти в съседни страни, а тези с по-високи - родните курорти. 

"Хората, които наистина могат да си позволят да празнуват в по-висок стандарт, те избират и по-далечни дестинации - преди всичко в курортните селищни центрове", коментира Аспарух Аспарухов.

Хората с по-ограничени бюджети пък намират изгодни оферти в по-малките градове.

"В Монтана сме наели заведение. Ние направихме кувертите - 85 лева", уточни Людмил.

Според Асоциация "Активни потребители" не може да става дума за спекула на пазара, дори и при най-скъпите предложения, заради огромното разнообразие от оферти, които клиентите имат на разположение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай