Сряда,

Кои храни поскъпнаха най-много?

От: редактори -
Кои храни поскъпнаха най-много?
A
A
A

Зеленчуците са поскъпнали значително тази есен, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Картофите са поскъпнали с 14%, зелето с 43%, а морковите с 39%.

Повишение има и при основните хранителни продукти – олиото бележи ръст с 30%, яйцата с 22%, а пилешкото месо с 15%. Увеличение има и при брашното, и при захарта.

Пазарът у нас е високо конкурентен и това влияе за по плавното вдигане на цените, заяви председателят на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов. Според него, при основните хранителни продукти увеличението е предимно при млечните стоки – с около 10%. При месото цената е същата като миналата година“, добави той.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева заяви, че вече се усеща промяна в цената на хляба. „Доставната цена е едва 50% от това, на което се търгува до крайния потребител. Затова работодателските организации имаме предложение – 9% ДДС на основни храни. На пазара има хляб, чиято цена минава 10 лв., тоест има много видове хляб, при основните има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношения с търговските вериги“, заяви тя.

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова заяви, че инфлацията ще намали покупателната способност на повечето хора. „На една минимална заплата от 650 лв., чистата сума, която получава човек е около 540 лв. Около 85 лв. от тази сума отива за ДДС. Тоест – ние натоварваме най-ниско доходните групи от населението“, обясни представителят на синдикатите и добави, че подкрепят предложението за намаляване на ДДС при основните стоки.

По техни данни бедното население на страната е около 25%.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички