Скандалът гърми! Ще има ли оставки заради обиските "на голо"?

Хората подават жалби, заведенията гневни на МВР

Скандалът гърми! Ще има ли оставки заради обиските "на голо"? | StandartNews.com

Скандалът с бруталните обиски „на голо” на 400 души в пловдивското нощно заведение „Bushido“ гърми с пълна сила. Хората, станали жертва на безпрецедентния полицейски произвол, масово подават жалби срещу МВР, а заведения искат оставки във вътрешното ведомство.

ВИЖ ОЩЕ: Жесток екшън в нощен клуб. Събличат клиенти, обиски наред

 "Българската асоциация на заведения изразява острото си възмущение от информацията за полицейски произвол и многочасови обиски на „голо“ на клиенти в пловдивското нощно заведение „Bushido“”, заявяват от браншовата организация в позиция по повод вчерашната полицейска акция в пловдивска дискотека, при която бяха открити различни наркотични вещества.

Персоналът и клиенти се оплакаха, че са били унижени, като са били съблечени чисто голи и са били карани да клякат, за да се види крият ли дрога в телата си.

"Нашите колеги, част от техния персонал и клиенти застанаха с имената си и разказаха за ужасяващи сцени по време на акция в обекта. Настояваме за щателна проверка на действията на полицаите и за строги наказания при доказване на превишени от тяхна страна права", гласи позицията на БАЗ.

"Бихме искали да заявим също, че Българската асоциация на заведения е твърдо против разпространението и употребата на наркотични вещества не само в нашите обекти, но и като цяло. За изясняване на това кой пласира и кой купува дрога обаче има съответните процедури за разследване и събиране на доказателства. Нека виновните бъдат заловени и наказани с цялата строгост на закона. Но не приемаме невинни клиенти, служители и собственици да бъдат подлагани на тормоз без да имат касателство към такава дейност", подчертават от браншовата организация.

Според юристи, с които БАЗ направи спешна консултация, в случая имаме не само превишаване на права от страна на служителите на реда, но и грубо нарушаване на човешките права, защитени от Европейската конвенция за правата на човека, се казва още в позицията.

Според БАЗ, подобни акции "с откровено съмнителни крайни резултати", водят до сериозни материални загуби, отлив на клиенти и персонал и рушене на граден с години имидж. Тенденциозното отношение към нощни заведения, унижаването на клиенти и грубото погазване на човешките права в никакъв случай не може да се приеме за превенция, подчертават от асоциацията.

И настояват за поемане на лична отговорност, ако е необходимо и с оставки на министъра на МВР, главния секретар на МВР и директора на ОД МВР - Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай