Огромен скандал! Изригна художникът на стенописа за Преподобна Стойна

Златолист ври и кипи след посегателството

Огромен скандал! Изригна художникът на стенописа за Преподобна Стойна | StandartNews.com

Скандалът с унищожения стенопис в уникалната църква на Преподобна Стойна в Златолист расте. Чудовищно престъпление, написа във фейсбук авторът  Пламен Капитански.

За посегателството се разбра в дните преди Великденските празници. Тогава стана ясно, че е разрушен стенопис над вратата на черквата "Св. Георги" на Преподобна Стойна в санданското село Златолист. На мястото на почти четвървековния стенопис е поставена мозайка.

Мотивите на свещеника и работещите в храма е ,че е излязла влага, която води до рушене на мазилката и застрашава посетителите му. Само преди дни голямо парче е паднало и едва не ударило мирянин, дошъл да запали свещ в един от най-посещаваните храмове в региона и България.

Случилото се предизвика лавина от коментари, а авторът на стенописа - Пламен Капитански, го нарече "чудовищно" престъпление,за което някой трябва да носи отговорност. Ето какво написа по случая Капитански преди часове, предаде „Струма”:

"Чудовищно е в страстната седмица, времето в което трябва да сме смирени, съпричастни и отдадени на добри дела да се извърши такова светотатство и то в храм! За случващото се със стенописа разбрах от съобщение, от поклонничка на Преподобна Стойна, след полунощ вторник срещу сряда. Беше възмутена, че с чукове го разбиват под предлог, че е излязла влага. Сутринта веднага публикувах колко съм покрусен от тази вест, в нета. Заваляха коментари с допълнителна информация в тях, снимки също. Рушенето беше започнало в неделя, довършено в понеделник и вторник. А, на Велика сряда на негово място вече беше поставена мозайка, копие на византийска икона. От снимките, които получих от последователите и поклонниците на храма, стана ясно, че влага не се вижда никъде. Това предизвика негодувание в мен:

Защо на мястото на стенописа, който беше в много добро състояние, ако реално са смятали, че има влага, са поставили тази тежка мозайка, която ако наистина има влага, стената със сигурност не би могла да я издържи?

Защо ако наистина е имало проблем със стенописа никой не ме е известил и не е поискал от мен да го реставрирам? Стенописът е авторски, не може с лекота да къртиш с чукове произведение на изкуството посрещало поклонници в храма в продължение на 24г.!

Аз лично доста често посещавам храма и ако бях забелязал и най-малка пукнатина или влага сам бих поел инициативата за поправянето му веднага.

За възлагането и създаването на новопоставената мозайка са необходими месеци и осигуряване на средства. Защо тази информация е пазена и не съм известен своевременно, ако намерението е било чисто и непорочно?

Защо се разруши, без реална причина, авторски стенопис създаден на добра воля и с благородна цел, символ на храм Св, Георги, освежаван преди няколко години, и на негово място е поставена тази платена мозайка, копие на византийска икона?

Задавам тези въпроси и смятам, че който е отговорен за това низко деяние ми дължи отговори. Отговори дължи не само на мен, а и на стотиците хиляди хора с които съм контактувал директно и индиректно през годините, разпространявайки животът и делото на Преподобна Стойна, препоръчвайки храмът за посещение и поклонение.

Няма интервю в телевизия или статия във вестник, списание, които съм давал, да не съм споменавал това специално за мен място. Не знам точния брой на хилядите изображения на светицата нарисувани от мен и повечето вече притежание на различни хора. Знам, че нямам ден през последните 10 години в който да не съм я рисувал. Няма ден в който да не съм публикувал ликът ѝ или текст свързан с чудесата ѝ.

В съавторство имам издадени четири книги посветени на светицата и финансирани със лични спестявания. Инициатор, създател, разпространител и в основата на издаването им съм, и то в няколко тиража. Последната от които е “Избраният да Я рисува”, където най-подробно са описани чудесата случили се и свързани с Преподобна Стойна, с мен, както и с много други хора, която също е преведена на английски и руски език.

Открито мога да заявя че част от популярността на храма се дължи именно на тази моя мисия, да станат известни на всеки българин животът и чудесата на Преподобна Стойна.

Спомням си първите години в които посещавах храма, брояха се на пръсти посетителите и то в почивните дни. Сега там пристигат с рейсове и са многобройни.

Отговор се дължи и на 65 000 последователи на страница “Преподобна Стойна”, където през последните четири години са събирани периодично стотици писма с молби на вярващите до светицата, които заедно с тези адресирани до мен, съм носил на мои разноски в храма. Клиповете свързани със светицата и храма, публикувани от страницата имат по над 100 000 гледания…

Задавам тези въпроси публично и се надявам да получа отговор. Стенописът не може да бъде върнат, но истината трябва да се знае и някой да поеме отговорност за това низко деяние. Смело заявявам, че ако се стигне до действия за възстановяване на стенописа, ще съдействам по всякакъв възможен начин.”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай