Скандален натиск в Скопие и София за вдигане на ветото за Македония

В Скопие ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи вписването на българите в конституцията

Скандален натиск в Скопие и София за вдигане на ветото за Македония | StandartNews.com

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи вписването на българите в конституцията, докато не получи гаранция, чрез резолюция на българския парламент, че с това приключват всички искания на България към Република Северна Македония, каза снощи в интервю за македонската телевизия СИТЕЛ председателят на партията Християн Мицкоски.

Според него има три варианта за развитие на спора с България - вдигане на ветото и старт на преговори, преди началото на преговорите на Република Северна Македония с ЕС, вдигане на ветото и преместване на спорните въпроси в преговорната рамка, или ветото от страна на България да остане.

"Кое е общото между тези три варианта? Няма да почнат преговорите. ВМРО-ДПМНЕ може да подкрепи българите да бъдат включени в конституцията само при условие че получим гаранции, гласувани от българския парламент, че с включването на българите в конституцията на Република Северна Македония завършват всички отворени въпроси между двете страни. И от този момент нататък, до влизането ни в ЕС, България никога няма да (поставя нови искания към) Република Северна Македония. Резолюция на българския парламент. Докато не получим такива гаранции, ВМРО-ДПМНЕ не само няма да подкрепи, но и активно ще се противопостави на този процес във всички институции", каза Мицкоски.

Атака към ветото на България срещу започването на преговори на РСМ с ЕС започва и в София, стана ясно при учредяване на нов клуб за приятелство между двете страни, чиято платформа бе представена на пресконференция. Прави впечатление, че членовете на клуба са редовни коментатори по политически теми, клонящи към позиции в защита на интересите на определен български олигарх и съмнителни щения на неправителствени организации, представени у нас.

Те искат "загърбване на шаблонните", "вдигане на българското вето" и поставяне на Договора за добросъседство от 2017 г. като основа за бъдещото развитие на двустранните отношения между София и Скопие. Клубът се представя като организация на "иезвестни български и македонски общественици".

Сред учредителите на клуба са писателите Алек Попов и Чавдар Ценов, университетските преподаватели Александър Кьосев, Ивайло Дичев и Мая Грекова, журналистите Бойко Станкушев, Иво Беров и Димитър Кенаров, експертът по отбрана Велизар Шаламанов, икономистите Красен Станчев и Евгени Кънев, тенисистката Мануела Малеева, режисьорът Явор Гърдев, университетски преподаватели, а от македонска страна - философката Катерина Колозова, политологът Любчо Петковски, журналистите Марян Николовски и Столе Наумов, историкът Драган Зайковски, бившите македонски премиери Любчо Георгиевски и Владо Бучковски.

„Има два документа от българския и от македонския парламент, които чертаят някакви червени линии на София и Скопие и не се позволява на правителствата да ги престъпват. За всеки един представител на съвременните и хуманитарни и социални науки е абсолютно ясно, че тези документи са абсолютна идеология, с която няма да постигнем нищо в следващите години. Те представляват българската и македонската идеология в нейната романтична форма, изградена през последните десетилетия", очерта основната пречка за развитие на двустранните отношения историкът Стефан Дечев.

Новият българо-македонски клуб ще създаде паралелни на тези на официално ниво комисии по различни теми - история, култура и образование, наука, киберсигурност, регионална политика и др. Целта - да се сложи фокус на темите, които ни обединяват, а не на тези, които ни разделят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай