Петък,

Скандално! Разкопаха Мелнишките пирамиди

От: Редакция, сн: Фейсбук/Чавдар Киров -
Скандално! Разкопаха Мелнишките пирамиди
A
A
A

Изкопни дейности и унищожаване на дървета в защитена територия - природна забележителност "Мелнишки пирамиди" установиха инспектори по околната среда от Благоевград.

Инспекцията е извършена след намесата на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от РИОСВ съвместно с представители на община Сандански, районното управление на полицията, служители на Държавно горско стопанство (ДГС) - Сандански и кмета на Мелник Сашо Филипов.

На място е установено, че е засегната защитената територия в обхвата на скат и прилежащото сухо дере. Земята от ската е използвана за засипване и мястото е заравнено. Засегнатата територия е на площ от около 2 дка и се намира непосредствено до църквата "Света Петка".

В обхвата на засегнатата площ е премахната дървесна растителност, която е конфискувана от Горското  - Сандански.Увредената площ попада в границите на защитената територия по смисъла на Закона за защитените територии и е в обхвата на две защитени зони - "Мелнишки пирамиди" за опазване на дивите птици, и "Среден Пирин - Алиботуш" за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна.За установените нарушения РИОСВ - Благоевград ще сезира прокуратурата. Когато бъде открит нарушителят, инспекцията ще му състави акт. През последните години в близост до установените днес незаконни действия е имало и други подобни нарушения, затова инспекцията очаква прокуратурата и полицията този път да установят нарушителя, допълват от МОСВ.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички