Сряда,

Скандал! Кръщават площад на предателя на Левски

От: Редакция, снимка: Община Ловеч -
633
Скандал! Кръщават площад на предателя на Левски
A
A
A

Съдът ще трябва да решава дали площадът пред художествената галерия в Ловеч да носи името на свещеноиконом Кръстьо Никифоров, познат като поп Кръсьо.

Това се налага, след след като общинските съветници в града не стигнаха до решение. Общинарите  на 30 септември площадът пред художествената галерия в града да носи името на поп Кръстьо, но кметът Корнелия Маринова го върна за ново разглеждане,с мотива, че не е спазена законовата процедура.

При повторното гласуванеловешките общински съветници нито отмениха върнатото от Маринова решение, нито приеха повторно площадът да носи името "Свещеноиконом Кръстьо Никифоров".

Предложението за именуването на площада беше внесено от фондация "Граждани срещу насилието",а кметът Маринова посочи, че не желае да влиза в исторически спорове за личността и делото на поп Кръстю, а се интересува единствено от законосъобразността на решението. Така казусът ще се решава в съда.

Поп Кръсьо е посочен от Любен Каравелов като човека, който е предал Васил Левски. Зад това твърдение застават също Захари Стоянов и Иван Вазов, както и други съвременици на онези събития. Има обаче и друга версия, че Поп Кръстьо няма общо с предателството на Апостола, а е жертва на оклеветяване.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички