Скандал! Ето пенсията на Иван Костов

Бившият премиер освободен от таван на парите си

Скандал! Ето пенсията на Иван Костов | StandartNews.com

Има облагодетелствана каста от пенсионери в България, които вземат истинските си пенсии според дохода, който са получавали, докато за останалите има таван. Бившият премиер Иван Костов е сред тях и заради това пенсията му е рекордно висока за нашите географски ширини и възлиза на 4 хиляди лева, твърди вестник Ретро.

За него ограничението максимална пенсия не важи от години, тъй като е освободен от него със закон. Според Кодекса за социално осигуряване таванът на пенсиите не се прилага за хора, които са били президенти, вицепрезиденти, министър-председатели, председатели на Народното събрание и конституционни съдии. Сред въпросните привилегировани Костов е с един най-високите пенсионерски доходи. 72-годишният Командир взема за месец парите, с които най-бедните пенсионери у нас карат цяла година.

Немалка пенсия получава и жена му Елена, която също има дълъг трудов стаж и кариера в бизнеса. Наскоро семейството отбеляза своята 45-годишнина от сватбата, а поводът е известен в народните обичаи и традиции като сапфирена сватба. След само още 5 години бившият премиер и жена му ще празнуват и златна сватба – половин век заедно.

И в момента те продължават да живеят в имението си в полите на Витоша в столичния квартал „Драгалевци“. Имотът е наследствен на съпругата му. Семейството ѝ притежавало много земя, която Костова си връща след 1990 г. и голямата част от нея успява да продаде изгодно.

Заедно с тях в палата живее и по-малката им дъщеря Яна, която е омъжена за италианеца Алесандро, на когото му се наложило да бъде заврян зет заради желанието на съпругата си да бъде неотлъчно до родителите си.

Другата щерка на бившия премиер от няколко години е във Финландия. След два брака и два развода Мина в момента е сама. От първия си съпруг има двама синове. Единият е вече на 20 години, а другият е все още ученик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай