Вторник,

Синдикалист предупреди: ВиК са във фалит, скок на водата неизбежен

От: Стандарт -
205
Синдикалист предупреди: ВиК са във фалит, скок на водата неизбежен
A
A
A

ВиК дружествата са във фалит, купуват на свободния пазар енергия - КЕВР им признава 75 лв. на мегават, а те са 350-400 лв., ръстът на водата е неизбежен. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров в предаването "Неделя 150" на БНР.

"Механизмът на компенсация трябва да се преразгледа. Трябва да е ясно кой е енергийно беден, сега 375 хил. семейства и лица се подпомагат енергийно, според нас със 150 млн. лв. могат да се подкрепят 750 хил. домакинства, тъй като ще се вдигнат разходите за отопление.", посочи Димитров.

Той цитира данните на Евростат, които показват, че има 2,1 млн. лица у нас, които имат проблем с отоплението през зимата и в новия бюджет трябва да се направи.

"По отношение на енергийно бедните - трябва да запазим максимално регулирания пазар, ЕК ни критикува защо не сме либерализирали целия пазар, но домакинствата щяха да издъхнат ако плащат борсовите цени. Трябва да се предложи енергията от АЕЦ на регулирания пазар на домакинствата, обещанията са, че ако този пазар падне, регулираната цена трябва да бъде запазена близо до сегашната, затова АЕЦ трябва да се насочи само към домакинствата, но това не решава проблема с газа и топлоенергията.", отбеляза Димитров.

"КНСБ оценява този план за компенсация на бизнеса, видяхме в тези компенсаторни мерки нови неща, 1-2 нови идеи, винаги сме подкрепяли да са по-широки, но да са по сектори и да обхващат по-голям кръг сектори. Вървим към някакви затваряния, предстои да видим с развитието на пандемията, очевидно ще има проблеми, 60:40 мярката трябва да бъде облекчена, искахме среща с министър Асен Василев и социалния министър, тя да е по-достъпна и минимум да се върне на 20%, заради инфлацията, да има целеви мерки за туризма и ресторантьорството, позитивно съм настроен към подхода, който се предлага.", каза още шефът на КНСБ.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички