Силен трус в Провадия от солните мини, как се усети във Варна

Не се съобщава за пострадали и материални щети

Силен трус в Провадия от солните мини, как се усети във Варна | StandartNews.com

Силен трус разтърси Провадия.

По данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център, трусът е регистриран в в 13:59 часа, а епицентърът е в района на "Солниците", на около 3 км южно от Провадия. Данните показват, че епицентърът е с дълбочина 10 км. По данни на сеизмологичния център към БАН трусът е бил с магнитуд 4,3 по Рихтер. Епицентърът е на около 5 километра югоизточно от Провадия - между селата Манастир и Житница, също в близост до солниците.

Варненци споделиха, че трусът е усетен в морската столица и е бил продължителен. Не се съобщава за пострадали и материални щети. Припомняме, че в района на Провадия земетресения не са нещо ново и се случват периодично. Последното по-силно магнитуд 3,5 по Рихтер беше регистрирано на 11 октомври 2021 година.

За последните години в района на Провадия има регистрирани 10 земетресения с мганитуд над 2,5 по Рихтер. На 7 октомври 2017 беше регистриран най-сериозният трус в последните 10 години - 4,4 по Рихтер, който нанесе и редица материални щети в общината. Според жители на Провадия земетресенията се дължат именно на добива на сол от солните мини, намиращи се в непосредствена близост до втория по големина град в област Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай