Ще плащаме данък сгради и в пощата

Целта ни е да станем кеш касиерът на страната, казва Валентин Петков

Ще плащаме данък сгради и в пощата | StandartNews.com

Стабилизираха ли се "Български пощи" след броженията и заплахите за протести от края на септември 2013-a? Какво е финансовото състояние на дружеството и планира ли то съкращения на персонала? Откога ще можем да пускаме фишове за Българския спортен тотализатор и в пощенските станции? Какви нови услуги да очакваме от едно от най-старите дружества у нас през новата година? На тези и други актуални въпроси бе любезен да отговори в първото си интервю като главен изпълнителен директор Валентин Петков, който пое "Български пощи" на 29 ноември 2013 г.


- Г-н Петков, откога ще можем да пускаме фишове за "Българския спортен тотализатор" (БСТ) в станциите на "Български пощи"?

- Както знаете, сключихме договора с БСТ на 27 декември 2013 г. Вече подготвяме документи за пунктовете, за да отговорят на изискванията на финансовия надзор и на самия БСТ. Очакваме през февруари да заработят 100 пункта, като според договора броят им трябва да достигне 264 - колкото са общините у нас. Вече сме обучили 500 служители, които ще приемат фишове и ще изплащат печалби до 200 лв. както във всички пунктове на БСТ.

- И с колко това ще увеличи приходите ви?

- С около 500 000 лв. до края на годината.

- Какво ново да очакваме от "Български пощи"?

- Изготвена беше Краткосрочна програма за оздравяване и развитие на дружеството до декември 2015 г. Основните й цели са стабилизиране на финансовото състояние чрез намаляване на разходите и увеличаване на приходите с въвеждането на нови услуги, привличане на нови клиенти, откриване на нови пазарни ниши и др. Една от новите услуги, които ще предлагаме от началото на февруари, е събирането на местни данъци и такси. Минаха пилотните проекти в две общини в Пловдивска област, а в Дупница вече работим. Нашата идея е да разширим тази дейност основно в Южен Централен район - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали. Водим разговори и за други области, като Бургас и Русе. Това е сериозна дейност, с която ще се доближим още по-близко до хората. Ние сме една от най-големите системи в България, с най-много офиси, затова ефектът от това разширяване на дейността ни ще е от взаимен интерес - както за нас, така и за самите клиенти.

Тази година ще докажем, че сме сериозен участник и в т.нар. хибридна поща. Усилено работим по отпечатване, влагане и доставка на известията за данък сгради и такса смет. Смятаме с квалифицирания персонал, който имаме, и цените, които предлагаме, да се превърнем в най-големия доставчик на данъчни известия у нас. Като част от краткосрочната програма получихме разрешение да работим и като оператор на ваучери за храна и вече сключваме договорите с големите и по-малки вериги магазини. Надяваме се да спечелим и квота за ваучери, която по принцип е за 2 млн. лева. Пример ни е Унгария, където единствен оператор на ваучерите са унгарските пощи. Очакваме около 500-600 000 лв. приходи от тази дейност. Сериозна сила набира кампанията за продажба на винетните стикери за автомобилите. На срещите, които имах с наши служители, те бяха амбицирани да докажат, че основната част от винетните стикери трябва да стигнат до клиентите чрез "Български пощи".

- Каква част от винетките продавате вие?

- Данните за 2013-а сочат, че сме на второ място по продажба на винетки след една от най-големите вериги бензиностанции. За тази година сме си поставили задачата да се изравним с първия. Работим и по разширяването на стари и за сключването на нови договори. Увеличаваме с 8 броя касите за плащане на ел. енергия в Добрич, Търговище и няколко села. Увеличаваме и касите за плащане на сметки към местен кабелен оператор в Русе и откриваме нови каси в Силистра, Разград и Шумен.

- От години се говори за електронизацията на услугите. Какво правите в тази посока?

- Знаете, че сме основният оператор за изплащането на пенсиите в България. Разбира се, имаме и сериозни конкуренти като банките. Поради това усилено работим съвместно с НОИ по въвеждането на т.нар. електронен картон. Това ще позволи да работим с единна база данни за цялата страна. На практика, ако един пенсионер от Балчик замине при свои близки в Плевен, да речем, ще може от най-близката поща само с личната си карта да получи парите си. Планираме да въведем тази услуга през март или април, като извън нея ще останат единствено най-малките селища у нас, които нямат интернет покритие. Там хората ще си получават пенсиите на картон, но относителният им дял ще е незначителен.
Задачата ни е да привличаме все повече хора в пощенските станции. И когато един човек влезе, за да си плати, да речем, местния данък, той ще види, че предлагаме още много услуги, което ще му спести време за обикаляне. Крайната ни цел е "Български пощи" да се превърне в кеш касиера на България.

- Постоянно по различни поводи отпечатвате нови марки, картички. Има ли търсене на тази издания и покрива ли то разходите ви?

- Пощенските марки се подготвят и пускат в употреба от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Като част от "Български пощи" специализираното поделение "Българска филателия и нумизматика" (БФН) отпечатва одобрените от министъра проекти и ги разпространява у нас и чужбина. Печатната ни база разполага с висококачествени машини и квалифициран персонал. От търговската си дейност и участията в международни филателни изложения БФН реализира през 2013 г. над 120 000 лв. печалба, а за 2014 г. очакваме над 200 хиляди. Но маркоиздаването е не само печеливша дейност, тя е и престиж, а в същото време ни печели и приятели. През май 2014-а ще честваме 135 г. от създаването на "Български пощи". Те получават статут на национална институция със своето създаване и прохождат с първите стъпки на българската държавност. Същата годишнина ще чества и маркоиздаването, като за отбелязването й подготвяме сериозна кампания.

Вече предлагаме нови е-услуги, като т.нар. Електронна картичка. Тя позволява изпращането на истинска пощенска картичка директно от мобилния телефон чрез специално приложение - BGPostCard. Необходимо е само клиентът да избере снимка от телефона си или от предлаганата галерия, да въведе точния адрес на получателя и да натисне "Изпращане". Картичката се изработва в печатния център на БФН, поставя се в плик и се доставя на получателя. На гърба й може да се отпечата лично послание, което също се въвежда от телефона. Цената на услугата е 2.40 лв. Програмата работи на всички смартфони. Предимно се изпращат картички с лични снимки - от почивка или на внуците до родителите или бабите, които ги получават на хартия.

Освен това предлагаме като нова услуга и т.нар. Пощенска марка с персонализирана винетка. Това е марка с допълнителна част, отделена с перфорация, без номинална стойност. Допълнителната част съдържа изображение или текст, които могат на бъдат заявени от всеки клиент във всяка пощенска станция. Изображението може да бъде свързано със семейни тържества, домашни любимци, фирмени лога, кампании и др. С марката с персонализирана винетка могат да се изпращат и писма у нас и в чужбина. Частни лица вече поръчват персонални марки за рождени дни, кръщенета, абитуриентски балове, покани за изложба. Персонални марки с лого на фирми вече са поръчвали хотели, училища, университет, дори вестник. Цената на един лист с размер А4, който съдържа 12 отпечатани марки, в зависимост от това дали са предназначени като цена за България или чужбина, е 22 или 24 лв.

- От доста години, поради жестоката конкуренция, работата пада драстично, а броят на служителите не намалява пропорционално. Планирате ли съкращения на персонала?

- За разлика от частните пощенски оператори "Български пощи" имат задължението да предоставят универсалната пощенска услуга на територията на цялата страна. Това изисква наличие на персонал, който да доставя пратките. Дори и само една да има до дадено населено място - тя трябва да бъде доставена. Така че персоналът не може да намалява пропорционално. Имаме и 2981 станции и обслужваме 5152 населени места. В "Български пощи" работят 11 173 души, 28% от които - с намалено работно време. През 2014 г. очакваме намаляване на персонала с около 200-250 души. Средно толкова напускат сами или се пенсионират. Персоналът е най-голямото богатство на "Български пощи". Лично аз много разчитам на пощенците. Те са специални хора! Цели фамилии работят в дружеството. При всяка възможност се срещам с тях на работните им места в София и страната. На тези срещи нашият персонал подчертава, че е амбициран да вдигнем дружеството на крака.

- Какъв е финансовият резултат за 2013 г.?

- Първите стъпки, които направихме, беше да намалим разходите за лихви. В рамките на около 30-35 дни намалихме просрочените задължения с около 5 млн. лева. А ние не можем да нямаме просрочени задължения, тъй като компенсацията, която ни се полага по чл. 29 от Закона за пощенските услуги за това, че работим в малки населени места при икономически неизгодни условия, идва с 2 г. закъснение. Оставям настрани въпроса, че не е изплатена и цялата. Така че се надяваме с по-добро управление на паричните потоци да намалим загубите. Очакваният финансов резултат за 2013 г. е около 15 млн. лв. загуба. Горе-долу такава е и прогнозната компенсация, която би трябвало да получим за 2013 г. - но чак през 2015 г. Иначе от одобрената компенсация за 2011 г. в размер на 22,75 млн. лв. дружеството е получило 8,5 млн. лв., и то - с изключителните усилия на министъра на транспорта. За 2012 г. КРС ни е одобрило сумата от 14,815 млн. лв., която по Закон би трябвало да получим през 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай