Ще купим изтребители, когато може да ги платим

Правата на военните не са привилегии, за да бъдат орязвани, казва Ангел Найденов

Ще купим изтребители, когато може да ги платим | StandartNews.com

- Министър Найденов, бяхте един от най-отявлените критици на управлението на Аню Ангелов. Как се чувствате сега в неговото кресло?

- Надявам се да бъда запомнен не само с критиките ми към него, а по-скоро с това, че достатъчно дълго се занимавам с проблемите на отбраната и въоръжените сили, с нормативната уредба в тази сфера, което ми дава основанието да кажа, че познавам и първообраза на законите и стратегическите документи. Знам и промените, които са настъпили и невинаги са водели до по-добро качество. И най-вече с добрите неща, които могат да бъдат направени за отбраната, военната сигурност, за развитието на въоръжение сили и за хората, които работят в системата. Както и с онова, което, според мен, ще доведе до един от приоритетите, за които говорих при встъпването си в длъжност. Става въпрос за повишаването, но първо трябва да минем през възстановяването на престижа и достойнството на военната служба. А как се чувствам - ако трябва да отговоря по-шеговито, трябва да кажа, че продължавам да държа главата си над водата.

- Как точно ще върнете престижа на военната служба?

- Статусът е само един от много фактори. Включително и отношението на обществото към темите, свързани с отбраната и въоръжените сили и съответно хората, които и професионално, и житейски, са свързани с тях. Второ, свързано е с отношението, което политическото ръководство демонстрира към военнослужещите. Има дебалансираност в модела, който е установен в МО и не е непременно въпрос, който трябва да бъде решаван чрез структурни промени. С въвеждането на интегрирания модел би следвало да има равнопоставеност между гражданската и военна експертиза. В момента има подценяване на втория вид, а в някои случаи и напълно игнориране. Когато се преразглежда планът за развитие на въоръжените сили, следва да се чуят тези, които в някои случаи не са били съгласни с цивилното ръководство.

Друго, не трябва да се смятат правата на военните за привилегия и да се говори за орязване на привилегии. Това, от една страна, са хора, чийто граждански и политически права са ограничени при военната професия. От друга страна, те трябва да бъдат постоянно на разположение и да са готови да рискуват дори живота си. Става дума за преразглеждане на пределната възраст за пенсиониране, която беше въведена с промени в края на 2012г. Те създадоха много сериозно напрежение и доведоха до едно значително напускане на офицери със старши звания, което няма как да не се отрази на капацитета и възможностите на армията. Отиват си подготвени хора, които по-трудно могат да бъдат заместени заради прослуженото им време, опит, умения.

Има различни практики в различните членки на НАТО, включително и доста по-ниска възраст, както и от гледна точка на продължителността на военна служба. Ние имаме сега фиксирани 27 години, а има страни, в които това се случва на 20 години.

Има проблем и с обезщетенията за съпругите на военнослужещите, участващи в мисии, които бяха в размера на минималната работна заплата (МРЗ). С бюджета за 2013 тази обвързаност е била променена и сега имаме едно замразено обезщетение от 270 лева. Аз съм разпоредил да се търсят възможности да възстановим една необходимост и справедливост. За да станат обезщетенията 310 лева, колкото МРЗ, за да може всяко нейно повишаване да вдига и обезщетенията. Това са само част от мерките.

- Тези мерки достатъчни ли са да спрат масовото напускане на военни?

- Не, затова готвим и други промени. Искаме да гарантираме една стабилност и предвидимост на военната служба. Нужна е и нормалност във взаимоотношенията. Много често случващото се в българската армия, а ние сме свикнали да го наричаме реформа, се изразява в чисто механично съкращение. В тази несигурност е естествено хората да предпочитат тогава, когато имат гарантиране на обезщетенията, да напуснат.

- Продължава общественото недоволство срещу онези "златни чиновници", които са се пенсионирали, но продължават да работят в системата. Имате ли намерение да съкратите тяхната бройка?

- Тези чиновници са около 10% от общия брой на администрацията, което не мисля, че е много. Има работни места, на които човек просто трябва да е минал през военна служба, да има натрупани определени познания и опит, за да може да реализира съответно и ангажиментите си на позициите, които заема в администрацията. Няма да подхождам, да се изразя образно, с "един аршин" към различните позиции. Конкретно мога да кажа, че няма да разширявам тази практика.

- Заетите в сектора могат ли да очакват повишаване на бюджета на отбраната и на заплатите?

- Ще се опитам да го постигна, но не мога да го обещая. Но ще положа максимални усилия това да се случи, защото си давам сметка колко тревожно е състоянието заради непрекъснатото съкращаване на средства, намаляване на бюджета за отбраната и непостигането на онези проценти, които уж се твърди, че са продукт на стратегическия преглед на отбраната, фиксирани на 1,5% от БВП. В резултат на това, след като изслушах вече първоначалните доклади от командирите на видовете въоръжени сили, за себе си направих един доста тревожен извод и той е, че състоянието е много по-лошо, отколкото съм си го представял от гледна точка на реализацията на снабдяването, на осигуряването, реализирането на онези обучения, планове за тренировки, които трябва да водят до повишаване на способностите и капацитета. Затова не бива да продължаваме в посока на съкращаване на разходите за отбрана. Трябва да бъдат осигурени средства и за вдигането на заплатите, и то трябва да върви паралелно с всички стъпки, които се правят в страната по повишаване на доходите.

- Липсата на пари ли е най-големият проблем на сектора?

- Когато няма средства, се съкращава снабдяването с определено имущество или резервни части. Намалява се броят на ученията, което няма начин да не се отрази на капацитета и способностите. Хубавото е, че въоръжените сили са в състояние да изпълняват конституционно наложените им задачи и съюзническите им задължение. Но това става с огромно напрежение на личния състав. Това означава обаче да ценим много повече както и хората, така и резултатите.

- Ще правите ли ревизия на управлението на Аню Ангелов?

- Ревизия не е точното определение. Можем да говорим за проверка на състоянието, за да се знае откъде тръгвам и на какво стъпвам. И това включва докладите и анализите на командирите, проверките, които вече са в ход, на сключените договори, обявените обществени поръчки, степента на изпълнение на бюджета и възникналите затруднения.

- Очаквате ли да излязат драстични нарушения?

- Иска ми се всичко да бъде наред. Ако излязат резултати, които показват добро състояние - чудесно. Не искам министерството да бъде свързвано с далавери и корупции.

- Казахте, че няма да правите кадрови промени. Вашият екип обаче готов ли е?

- Моите предложения за заместници и екип ще бъдат назначени в срок. Сред тях има хора, които могат да бъдат определени и като политически фигури, т.е. хора с достатъчно познания, но и ангажирани с членство в партия. Разглеждам и кандидатури на експерти, никога не членували в партия. Няма да предлагам увеличение на заместниците ми от сегашния им брой - двама.

- Преди месец президентът Росен Плевнелиев каза, че има пари за 9-10 изтребителя. Така ли е?

- Мисля, че България има нужда от нови самолети, но преди всичко трябва да направим всичко, за да поддържаме летателната годност на тези, с които вече разполагаме. Включително и за да изпълняваме минималните си ангажименти по отношение на програмата Air Policing. Не виждаме възможност поне в рамките на тази година да се стартира процедура по закупуването на нови, защото нямаме гаранциите, че могат да бъдат осигурени необходимите средства. Това е много сериозно финансово натоварване на страната и не бих си позволил, без да имам гаранцията за периода, в който ще се предвиди да се разплащат - а той е не по-малко от осем години, да се купуват.

- Какви са другите Ви идеи за модернизация на армията?

- Аз идеи имам много, но трябва да минем от намеренията към разработването на програма за инвестиции и модернизация на въоръжените сили, която да има срокове на реализация и да бъде достатъчно финансово осигурена за поне десетгодишен период. В много голяма степен да се вземе предвид пакетът от цели, който бе одобрен на приключилото миналата сряда заседание на Северноатлантическия съвет. Една от целите е развитието на киберсигурността, защото този вид заплахи са с нарастваща степен на опасност.

- И накрая, завършихте ли своята магистратура вече?

- (Смее се.) Още не и това ми е проблем сега. Не очаквах, че ще заема поста и така ще съвпадне встъпването ми в длъжност и защитата на магистърската ми теза. За съжаление не мога да намеря време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай