Шоково поскъпване на хляба? Говори топ експерт

Марияна Кукушева каза, че няма такава опасност

Шоково поскъпване на хляба? Говори топ експерт | StandartNews.com

Не се очаква шоково поскъпване на хляба заради саморегулацията на пазара, каза Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„След извършена проверка стана ясно, че в България има 3 милиона тона пшеница. Това количество е прекалено много, за да бъде запазено и да бъде преустановен износът“, обясни тя в сутрешното студио на bTV. Именно затова е взето решение 1,5 милиона пшеница – хлебна и фуражна, да бъде изкупена от Държавен резерв през Софийската стокова борса и 1,5 милиона тона пшеница да бъде продадена на външни пазари.

„Това е абсолютно излишна пшеница. Това значи обезпечаване на хлебния баланс на страната до месец юни 2023 г.“, поясни Кукушева.  Тя гарантира, че българските граждани няма да останат без хляб. По думите ѝ замразяване на цените на свободния пазар е абсолютно невъзможно.

„Масовият хляб, какъвто е белият, типовият и Добруджа, е най-евтината храна в света и това е истината за българския хляб. На пазара има на 69 вида хляб и някои от тях струват 10 лв. за половин килограм хляб. И за него има потребители“, коментира Кукушева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай