Шок! Установиха стотици нарушения при хранителните стоки

Говори заместник министър-председател по икономическите политики Христо Алексиев

Шок! Установиха стотици нарушения при хранителните стоки | StandartNews.com

Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби и други нарушения, които ощетяват правата на потребителите.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който представи резултатите от анализ на развитието на цените на основни хранителни продукти.

„Не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война, но като държава и изпълнителна власт сме задължени да защитим интереса на потребителите. Трябва да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и не се „изземват“ техните доходи, защото инфлацията и кризата ги поставиха в доста трудна ситуация. Нямаме намерение да се намесваме на пазара в сферата на храните“, коментира Алексиевм цитиран от БТА. 

Той подчерта, че макар и формално от сформираното на 1 март Национално координационно звено за овладяване на цените на хранителните продукти, в чийто състав влизат всички отговорни по темата държавни институции, проверки се извършват вече в продължение на един месец. 

Изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на цените на определени хранителни стоки – от производител до крайната цена в търговските вериги, коментира Алексиев. 

Вицепремиерът по икономическите политики подчерта, че институциите следят и съпоставят цените на храните у нас и в други държави, а в момента се изработва и специална платформа, където информацията да бъде публикувана и публично достъпна. Ще има и възможност за подаване на потребителски сигнали. 

„До момента, за един месец, са направени над 300 съвместни проверки на всички ангажирани институции. Всеки компетентен орган е установявал нарушенията съгласно своите компетенции“, уточни Христо Алексиев. 

Той изнесе данни, от които стана известно, че Комисията за защита на потребителите е извършила 471 проверки, откривайки 452 нарушения. От тях 200 са свързани с нелоялни търговски практики. 

Българската агенция за безопасност на храните е извършила 333 проверки, с констатирани 32 нарушения. Националната агенция по приходите е направила 340 проверки, от които са последвали 71 съставени акта за нарушения. В търговските вериги в момента текат още около 150 проверки на приходната агенция и девет ревизии, стана известно от думите на Алексиев. 

Вицепремиерът увери, че проверките ще продължат, а цените на храните у нас ще бъдат подложени на постоянен мониторинг.

Алексиев припомни още, че се работи и по подготовката на нормативни промени, както и по промени в подзаконовата нормативна база, за да бъдат избегнати всички нелоялни търговски практики.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай