Шок! Партийна драма със заседналия край Яйлата кораб

Борислав Сандов бесен на областния управител

Шок! Партийна драма със заседналия край Яйлата кораб | StandartNews.com

Заседналият турски кораб край Яйлата стана партийна драма и влезе в предизборната надпревара. Шокиращи подробности около него разкри лидерът на „Зелено движение” Борислав Сандов. Той бе депутат в 45-ото и 46 НС, формацията му е част от коалиция „Демократична България”. Той сподели, че областният управител,който е от БСП, искал да взриви рифа, за да бъде изтеглен корабът. Сандов посети мястото и написа:

"Най-добре е да взривим рифа, за да изтеглим кораба" - тези думи изрече днес пред мен и свидетели зам.-областния управител на Добрич Здравко Здравков (БСП). Бях втрещен от казаното.

Попитах го дали знае колко взривоопасни са азотните торове, натоварени на кораба. Дали този човек е гледал какво се случи в Бейрут наскоро от взрив на такива торове на пристанището?

Осъзнавайки какво е нивото на управлението на институции на местно ниво, говорих с множество експерти, а впоследствие с Министъра на околната среда и водите и с Премиера.

Обяснил съм всички рискове и защо е важно да се сформира кризисен щаб и да се действа спешно. Стефан Янев бе наясно с две от алтернативите за бързо разтоварване на товара и горивото, като аз предложих още две.

Като цяло е невъзможно да влезе голям кораб и корабен кран до мястото, защото е в плитчините и има рифове. Затова алтернативите са: разтоварване на малки лодки и баржи; разтоварване към сушата (около 60 м.) чрез въжена линия; разтоварване чрез хеликоптер; и класическо разтоварване в дълбоки води, след като в корабът са раздути въздушни възглавници и е издърпан с влекач.

Премиерът ме увери, че ако до утре собственикът на кораба не е предприел нужните действия, държавата ще се намеси и ще стартира някой от спасителните планове".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай