Шок! Колко ни удря по джоба здравословното хранене

Всеки пети българин пести от основни продукти заради липса на пари

Шок! Колко ни удря по джоба здравословното хранене | StandartNews.com

Колко скъпо ни излиза здравословното ядене?

За да си купим само продуктите за основното меню, което специалистите препоръчват за здравето ни, ще ни трябват около 295 лева на месец, сочи проверка на bTV. В потребителската кошница са храни като мляко, сирене, яйца, домати, краставици.

За сравнение в Германия същото здравословно меню струва 382 лева - с 87 лева повече, но при друг стандарт на живот. Според националната статистика разходите на човек за храна и безалкохолни напитки у нас за месец са средно 222 лева.

Производителите казват, че хората избират българските плодове и зеленчуци, но купуват според джоба си.

Здравните експерти препоръчват консумацията на 12 килограма плодове и зеленчуци месечно, които ни струват около 45 лева.

22% от българите не могат да си позволят месо или риба на всеки два дни. Килограм лаврак струва 9 лева, а био лавракът е на цена от 30 лева за килограм.

На био щанда на промоция може да бъде открито био бадемово мляко, което е намалено от 8 на 6 лева. Кравето мляко струва около 3 и 4 лева.

Статистиката е категорична - всеки пети българин пести от основни продукти заради липса на пари. Въпреки това харчим над 30% от заплата ни за храна и напитки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай