Шофьорите са в шок! Вече няма как да минават на червено

Полицейските камери в София вече автоматично ще глобяват за нарушението

Шофьорите са в шок! Вече няма как да минават на червено | StandartNews.com

Полицейските камери в София вече автоматично ще глобяват за преминаване на червен светофар. Санкциите ще се налагат след засичане на регистрационния номер, както е при глобите за скоростта, съобщава Нова телевизия.

Досега глобите се налагаха на ръка – служител на видеоконтрола трябва да види нарушението, а след това да го изпрати на "Пътна полиция".

14 са новите камери, които ще бъдат поставени на кръстовището на Петте кьошета, които ще обхванат петте булеварда. Тече и процедура, която да обхване и 35 точки на Околовръстното шосе в София.

„Преминаването на червен сигнал е едно от нарушенията на Закона за движението по пътищата, вследствие на което биха настъпили тежки пътни инциденти в централна градска част. Глобяването към момента е по общия ред на Закона за административните нарушения и наказания, като законодателят предвижда санкции от 100 лева и отнемане на 10 контролни точки от нарушителя", заяви комисар Николай Крушарски.

Той обясни и как ще се процедира с новите камери: "Информацията пристига при нас в пътна полиция, установяваме собственика на автомобила, съответно го призоваваме при нас, за да му бъде съставен акт за административно нарушение и да му бъде издадено наказателно постановление". Предвижда се и облекчаване на процедурата.

По думите му записите са  безспорно доказателство при евентуална съдебна фаза на обжалване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай